Karanténa

01.04.2020 20:18
Zo školy

Autor : Arnolda Hofrejová, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Neplánovane doma? A tak dlho? Väčšina ľudí už nevie čo robiť. Sme naučení fungovať  v režime a v systéme. Presne tak, ako začína väčšina článkov o dnešnej dobe. Rýchla, uponáhľaná.... a je to pravda. V časoch, keď tu je epidémia a sme v karanténe, sme si väčšina z nás uvedomili, že fungujeme rýchlo. Možno sa konečne ľudia zamyslia aj nad tým, čo je vážne v našich životoch dôležité. A to nemyslím len pre samotnú existenciu. Čiže áno, narážam na peniaze. No hlavne na hodnoty ľudí. Možno si my ako ľudstvo uvedomíme, že naozaj nepotrebujeme až toľko materiálnych vecí ako podnet na šťastie. Keďže materiálne veci nás robia šťastnými krátkodobo, preto máme neustálu potrebu kupovať si materiálnych vecí stále viac a viac. Páči sa nám pocit vlastnenia, dokonca nás ako som spomínala, toto krátkodobé šťastie omylne robí šťastnými. Preto aj keď možno za mesiac, možno dva mi bude dlho, ale snažím sa čas využívať efektívne. Teraz môžu ľudia, ktorí sú doma s kľudom a čistým svedomím povedať, že ho majú veľa. 

 A čo teda robiť, keď máme teraz toho času tak veľa? Nájsť niečo, čo nás robí šťastnými naozaj. Môže to byť čítanie fantastickej literatúry, ktorej je tak veľa a naozaj kvalitnej. Môže to byt čo i len prechádzka so psom (samozrejme s rúškom). Môže to byť všetko, na čo nebol doposiaľ čas. Napríklad aj dopozeranie toho najdlhšieho seriálu. Možno uvedomenie si toho hlavného že často zabúdame na ľudí, na ktorých nám záleží, pretože nemáme čas. Preto zavolajte ľuďom, ktorých máte radi a urobte im krajší deň. Pomôžte vašim starým rodičom, ak máte možnosti. Spravte im nákup, alebo im povedzte, ako ich máte radi. Lebo práve často aj na nich zabúdame. 

Spomeňme si, že peniaze vôbec nie sú tie najhlavnejšie. Sú to ľudia, ktorí nám obohacujú život, alebo príroda, ktorá nie jedného umelca inšpirovala. Tá, ktorá nám takmer s každým západom slnka ukazuje, aká je krásna. Či toľká rôznorodosť hudby. A to najhlavnejšie, nepodliehajme panike, tá ničomu a nikomu nepomôže. Rovnako , dodržujme dané príkazy.