Skutočné osobnosti

10.11.2019 11:55
Zo školy

Autor : Lenka Krajčíková, ZŠ Mariánska, Prievidza

Späť na úvod

Žijeme vo veľmi zvláštnej dobe. Stránky časopisov a obrazovky televízorov napĺňajú informácie o tzv. celebritách. Ich pobyte na luxusnej dovolenke, sume, ktorú zaplatili za hodinky či kočíky pre svoje deti.

Zabúdame však na skutočné osobnosti a na to, že práve tie by sme mali mať v skutočnej úcte. Možno nie sú také populárne, možno o nich nevieme veľa, možno oni sami nemajú záujem o to, aby zapĺňali médiá.

Sú to totiž vždy skromní a pokorní ľudia, ktorí vedia, že za úspechom stojí tvrdá práca, odriekanie a pokora.

Základnú školu na Mariánskej ulici v Prievidzi, ktorá je najstaršou v meste a v roku 2020 oslávi 90 rokov fungovania, navštevovalo za tento dlhý čas veľa významných ľudí. Ľudí, ktorí šírili dobré meno našej krajiny aj za hranicami .

Jedným z takýchto bývalých žiakov je aj športovec, majster sveta, olympijský víťaz v zápasení Jozef Lohyňa.

6. novembra 2019 bola na našej škole odhalená pamätná tabuľa tomuto športovcovi za jeho osobnej prítomnosti. Okrem neho pozvanie prijali aj jeho mamička, tréner, zástupcovia mesta a športových organizácií. Slávnosť bola dôstojná, ľudská, pán Lohyňa neskrýval dojatie z milého privítania a beseda, ktorá nasledovala po oficiálnej časti nemala konca – kraja. Žiaci sa pýtali na jeho začiatky, motiváciu, pocity z víťazstiev, ale i z prehier.

Sme hrdí, že múry našej školy bude zdobiť takáto tabuľa, ktorá nám bude pripomínať, že treba mať v úcte skutočné osobnosti.