Život s koronou

24.03.2021 22:20
Zo školy

Autor : Adam Hubač, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

        Život v našej rodine sa za posledný rok veľmi zmenil. Sme traja bratia. Všetci chodíme ešte do školy a všetci sa už takmer rok učíme z domu.

        Najstarší brat Arno je maturant na gymnáziu. Pred pár týždňami nastúpil do školy a už je zas doma. Mali pozitívnu" učiteľku. Stredný brat Marko je prvák na tom istom gymnáziu. Mal to ťažké už vlani. Do poslednej chvíle nevedel, či bude písať monitor a ako budú prebiehať prijímačky na strednú školu. Nových spolužiakov nestihol ani poriadne spoznať a už sa učil zase z domu. Ja som siedmak. Mama to so mnou nemá ľahké, lebo ako hovorí, trepe so mnou puberta. Chýbajú mi kamaráti, spolužiaci, normálny režim. Keď sa všetci pripojíme na online vyučovanie, naše wifi to dosť často nezvláda. Mama sa bojí chytiť do ruky mobil, aby nám nevypadol internet a oco sa po roku konečne naučil, že na počítači môže robiť buď skoro ráno alebo poobede.

        Moja mama je teraz doma. Múzeum a kaviareň máme zatvorenú. Oco robí v obchode. Vydáva tovar. Už v prvej vlne musel prepustiť jedného zamestnanca. Okrem papierovej roboty robí teda aj predavača a strieda sa s Tomášom, naším druhým zamestnancom. S papiermi mu pomáha mama. Mama sa stará o to, aby sme mali všetci všetko, čo potrebujeme a aby bola doma pohoda. Ako hovorí, je teraz žena v domácnosti. Varí, pečie, perie, upratuje, snaží sa nám venovať a nahrádzať kamarátov. Sme taká 5 členná bublina.

        Babka k nám chodí málo. Mama sa bojí, aby sme ju náhodou nenakazili. Keď príde, mama si dá rúško a ide s ňou na chvíľu von. Veľmi by chcela, aby k nám mohla prísť babka na kávu a nemusela by s ňou mrznúť vonku. Babka sa dnes zaregistrovala do čakárne na očkovanie, takže už to nebude dlho trvať. Myslím ...

        Vo voľnom čase veľa športujeme, trénujeme si pľúca, aby nás ten COVID veľmi nepotrápil, ak ho náhodou dostaneme. Chodíme spolu na skialpinistické túry a na bežky. Mama chodí behať a ja si občas poskáčem na mojom trialovom bicykli.

        Cez jarné prázdniny sme si každý deň vyšli na nejakú skialpovú túru. Boli sme v Belianskych Tatrách, vo Veľkej studenej doline, na Štrbskom Plese, ale aj na Kráľovej holi. Ráno sme si nachystali vlastné jedlo, pitie a celý deň sme boli na vzduchu – v rámci okresu.

        Veľmi sa mi to páčilo. Uvedomil som si, že žijem v „dobrom“ okrese. Stačí, že vybehnem za dom a zabudnem na všetky problémy.