Detský divadelný súbor Slávik

21.12.2021 11:05
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na články autora

    Divadielko Slávik pôsobí na našej škole už 6 rokov. Má za sebou množstvo úspechov a „vychovalo“ nejedného nadšenca pre túto oblasť.

    V roku 2021/2022 sa deti z divadelného súboru zúčastnili na regionálnej súťaži, na ktorej získali krásne 3. miesto v konkurencii ďalších 9 súborov. Hra, s ktorou sa umiestnili, je vlastná tvorba ich vedúcej krúžku Mgr. Lucie Polcovej a zrežírovali ju spoločne s ich ďalšou vedúcou Mgr. Radimírou Mikulovou. Hra má názov Škaredé káčatko na školskom dvore a zameriava sa na často neľahký život dospievajúcich mladých ľudí, ich problémy a tiež na šikanu, ktorá je častou súčasťou ich života. Hru jej tvorkyňa doslova ušila na mieru pre deti, aby bolo jednoduchšie pre nich vcítenie sa do úloh. A to prinieslo aj vytúžené ovocie v podobe umiestnenia na 3. mieste. V tejto náročnej dobe súťaž nemohla prebiehať štandardným spôsobom, preto si deti vyskúšali aj nahrávanie pred kamerou, kde sa mohli chvíľku cítiť ako slávni filmoví herci. Deti však nakoniec uznali, že herci to nemajú jednoduché ani pri nahrávaní.

     Divadlo Slávik spolupracuje aj s Podpolianskym osvetovým centrom, ktoré mu zabezpečilo aj rôzne školenia a tvorivé dielne pre deti.

     V školskom roku 2020/2021 v júni ku nám do školy zavítal herec a vysokoškolský učiteľ z divadla J.G.Tajovského vo Zvolene Mgr. art. Richard Sanitra Dart., ktorý sa zameral vo svojej tvorivej dielni na javiskový pohyb. Deťom zábavnou formou pomocou rôznych hier sprostredkoval rozmanité pohľady na pohyb na javisku a na záver si deti zostavili vlastnú divadelnú hru, z čoho mali veľkú radosť.

     Ako druhá k nám zavítala herečka a vysokoškolská učiteľka zo spomínaného divadla Mgr. art Katarína Mišíková Hitzingerová Dart., ktorá s deťmi rozvíjala ich fantáziu, improvizáciu a šikovnosť vynájsť sa v rôznych situácia pri hraní divadla. Použila pri tom veľa zábavných hier, ktoré boli veľkou inšpiráciou aj pre nás pedagógov.

     Ako posledný v tomto školskom polroku ku nám prišiel režisér a producent Mgr. art Daniel Mališ. Ten našim divadelníkom urobil aj krátky rozbor hry, s ktorou sa umiestnili na súťaži a tiež s nimi prešiel jednotlivé pasáže, na ktorých bolo potrebné trochu zapracovať. Pre mladších žiakov z divadielka si pripravil techniky bábkoherectva, ktoré deti veľmi ocenili.

     Každá jedna tvorivá dielňa sa niesla v duchu zábavy, pohody a uvoľnenej atmosféry. Deti sa už teraz tešia na ďalšiu tvorivú dielnu a kamarátov z divadla. Za sprostredkovanie tvorivých dielní patrí naša veľká vďaka Marianne Krahulcovej, ktorá s nami spolupracuje v rámci Podpolianskeho osvetového centra.


Autor článku: Mgr. Lucia Polcová

Fotogaléria k článku