Nadačný fond Telekom

01.07.2019 23:07
Zo školy

Autor : Lívia Nistorová, ZŠ s MŠ Rakovec nad Ondavou

Späť na úvod

Nadačný fond Telekom

V druhom polroku školského roku 2018/2019 sme pracovali na dvoch projektoch Nadačného fondu Telekom. Projekt Dvorná dáma jej veličenstva bol zameraný na históriu regiónu a projekt Zázračná veda na popularizáciu prírodovedných predmetov.

Projekt Dvorná dáma jej veličenstva

Tento projekt bol zameraný na históriu okresu Michalovce, ktorý v minulosti preslávila najmä rodina Sztárayová. Príslušníčkou tejto rodiny bola aj Irma Sztáray, ktorá sa stala dvornou dámou cisárovnej Sissy. V rámci tohto projektu sa uskutočnili prednášky a besedy s pracovníčkami Zemplínskeho múzea v Michalovciach, tvorivé dielne, v ktorých vznikali portréty cisárovnej z odpadového materiálu, rovesnícke vzdelávania, literárna súťaž Keby som bol osobnosťou histórie, súťaž o najkrajšie šaty karnevalu v štýle cisárovnej Sissy a účes na plese. Okrem spomínaných aktivít v rámci exkurzií a výletov žiaci našej školy navštívili kaštieľ v Starom, kaštieľ Betliar a Bardejovské kúpele, kde sa nachádza pamätná izba cisárovnej Sissy a pamätník. Školská knižnica bola obohatená o niekoľko knižných titulov zameraných na históriu rodu Habsburgovcov a Sztárayovcov.

Projekt Zázračná veda

Druhý projekt mal názov Zázračná veda. Jeho hlavným cieľom bola popularizácia prírodovedných predmetov. Medzi aktivity tohto projektu patrili : - Deň vody - Deň vedy - Noc vedy - Príprava digitálneho herbára- práca s aplikáciami - Týždeň prírodovedných predmetov. Okrem týchto aktivít tento projekt prispel aj k nákupu nových učebných pomôcok pre predmety biológia a chémia.