Rozhovor s p. učiteľkou Holtánovou

17.10.2019 17:49
Zo školy

Autor : Christián Secci, ZŠ, Malokarpatské nám., Bratislava

Späť na úvod

Pripravili sme si pre Vás rozhovor s pani učiteľkou Mgr. Monikou Holtánovou.

Pýtali sme sa jej na jej pracovnú pozíciu školského kariérneho poradcu.

1. Čo je náplňou práce kariérneho poradcu?

Kariérny poradca v škole má tri hlavné úlohy. Prvou je pomáhať žiakom a rodičom 5., 8. a 9. ročníka pri výbere strednej školy. Druhou je sprostredkovať im informácie o stredných školách, realizovať prezentácie o školách, pomáhať im vybrať si zameranie pre budúce štúdium. Treťou úlohou je administratívne a technicky zabezpečiť prihlášky. 

2. Aká je hlavná úloha kariérneho poradcu ?

Poradiť a zistiť informácie týkajúce sa prijímacieho konania, pomôcť zorientovať sa žiakom v ponuke odborov stredných škôl, poradiť žiakom a rodičom, kde a ako zistiť informácie týkajúce sa prijímacieho konania, prípadne odporučiť akcie a DOD na stredných školách. 

3. Máte ešte nejaké ďalšie úlohy, ktoré vykonávate ako kariérna poradkyňa?

Okrem poradenstva koordinujem aj Testovania žiakov piateho a deviateho ročníka, ktoré je veľmi dôležité, pretože výsledky testovania sú jedným z dôležitých kritérií pri prijímaní žiakov na stredné školy. 

4. Ktorému ročníku venujete najviac času ?

Keď sa piataci hlásia na osemročné gymnáziá a ôsmaci na bilingválne štúdium, tak im. Najviac času však trávim a venujem žiakom 9. ročníka, s ktorými sa podrobne rozprávam o možnostiach štúdia. Prechod na strednú školu je pre žiakov stresujúcim obdobím a snažím sa im v tom pomôcť, ako len je to v mojich silách.

5. Venujete sa tejto práci aj počas voľného času? Koľko asi?

Áno, často sa venujem poradenstvu aj doma. Vyhľadávam informácie alebo aktualizujem webovú stránku (https://skolalamac.edupage.org/monikaholtanova/). Okrem učenia sa tomu denne venujem aj tri hodiny.

6. Páči sa vám táto práca?

Táto moja úloha ma baví. Keď som minulý rok začala, tešilo ma, že žiaci sa nebáli prísť za mnou poradiť. Vďaka tejto pozícii im môžem pomáhať pri prvom vážnom životnom rozhodnutí a dúfam, že sa mi to darí. Na tejto práci je najkrajšie, keď vám príde rozradostený žiak povedať, že je prijatý na školu. Vždy sa s nimi z toho veľmi teším.


Ďakujeme pani učiteľke za rozhovor a čas, ktorý nám venovala.

Prajeme jej veľa úspechov v ďalšej práci so žiakmi! 



Rozhovor zrealizovali: Christián Secci a Matej Slušný