Kamarátstvo

20.06.2019 14:44
Zo školy

Autor : Slavomíra Karpačová, ZŠ, Malokarpatské nám., Bratislava

Späť na úvod

    Kamarátstvo je pre mňa mágia, ktorú nejde očarovať. Je to niečo, čo vydrží celý život, ak je to dobré kamarátstvo. Každý má nejakého kamaráta. Kamarátstvo je pre mňa veľmi dôležité, bez kamarátstva by som nemohla žiť, lebo by som sa nemala komu zdôveriť, nemala by som komu povedať, čo si myslím. Jasné, mohla by som to povedať rodičom, ale viete...o niektorých veciach sa chcete porozprávať práve s niekým, kto je vo vašom veku, kto robí to čo vy. Teda chcete mať niekoho, kto má podobné názory a záujmy ako vy. Skrátka kamaráta.

    Podľa mňa správny kamarát by mal mať aspoň podobné názory ako ja, mal by hovoriť pravdu a nikdy neprezradiť tajomstvo, lebo tú druhú osobu to môže veľmi nahnevať a zraniť. Mal by dokázať odpúšťať a vždy stáť pri tom druhom. Nechcem sa chváliť, ale ja mám veľa kamarátov či v škole, či v súkromí. Všetci moji kamaráti ma podržali, ak bolo treba, dokázali ma rozosmiať, keď som bola smutná. Veľmi im za to ďakujem! Aj ja sa snažím byť taká, a tiež sa snažím ich pochopiť a pomôcť im, keď to potrebujú. Keď sa tak zamýšľam... Možno keby bol celý svet jeden obrovský kamarát, tak by nemuseli byť vojny ani teroristické útoky. Nerozoznávalo by sa, či je niekto inej rasy alebo náboženstva. Ľudia by sa mohli viac snažiť sa vzájomne pochopiť a tolerovať sa. Ale sú tam tie slová možno a keby...

    Toto pre mňa znamená kamarátstvo. Keby som všetko musela riešiť iba sama so sebou, celý môj svet bol iba na mňa, tak by som to nezvládla, vždy by som potrebovala nejakého kamaráta. A ako to máte vy?

Autor: Laura Földesová