Interview s pani učiteľkou Marcelou Košinou

20.06.2019 12:38
Zo školy

Autor : Stela Džubáková, ZŠ Komenského, Trebišov

Späť na úvod

1. Prečo ste sa stali učiteľkou dejepisu a výtvarnej výchovy?

Boli to v podstate moje najobľúbenejšie predmety na ZŠ +Telesná výchova . Dodnes mám odložené svoje práce a skice z tohto obdobia . Sú to pre mňa inšpiratívne predmety....taká akcia a reakcia... ľudské životy, ich neustála zmena v prostredí a nasledovná transformácia pocitov a diania do umenia.

2.Kedy ste sa rozhodli, že sa stanete učiteľkou?

Už v detstve sme sa so sestrou hrali na školu a učiteľky.......sestra bola staršia, tak bola stále prísna učiteľka....ja žiačka. Tak som si asi chcela splniť sen z detstva?

3.Aké známky ste mali na základnej škole?

V mojej dobe (ako by povedali moje deti... dobe dinosaurov), ak sme chceli pokračovať v štúdiu na gymnáziu, museli sme mať výborné známky....boli sme motivovaní učiť sa.

4.Bol aj taký predmet, ktorý Vám nešiel? Ak áno, ktorý to bol?

Tak asi najviac som nemala rada Chémiu.....bolo to pre mňa utrpenie, hlavne potom na gymku. Všetky tie chemické prvky celého vesmíru a vzťahy medzi nimi.....proste, nad moje chápanie. 5.Čo je na Vašej práci najťažšie?

No v dobe IT techniky a sloganu.... „Všetko nájdeš na Googli“....., lebo fakt tam skoro všetko je..... s názormi a názorom... „Načo mi to bude????" je najťažšie asi vyvolať, zobudiť, aktivovať tú ľudskú, detskú zvedavosť, fantáziu a iskru v očiach a hlavne.....záujem.

6.Ako sa pripravujete do školy?

No, každý deň si píšem domáce úlohy a pripravím si školskú tašku...., desiata je základ..., ale teraz vážne. Snažím sa „byť v obraze“........ História je dianie všetkého okolo nás a už posledná prežitá sekunda je vlastne minulosť....., takže sledujem, čítam, googlim, snažím sa stále pracovať na sebe, aby som žiakov zaujala aj nejakými „pykoškami“ a oživila tak z ich pohľadu „nudné“ hodiny .

7.Ste spokojná so svojou triedou?

Inšpirovala som sa Forrestom Gumpom......Moja trieda je ako Bonboniéra, každý cukrík je iný a každý deň ma vedia prekvapiť.

8.Máte radi ranné vstávanie?

Záleží asi od ročného obdobia a počasia. Určite sa mi nechce vstávať, keď je vonku šedá obloha a hmla. Keď sa oknom predierajú slnečné lúče, bolo by škoda plytvať časom........

9.Čo Vás dokáže potešiť?

Všetko, čo je pozitívne, dobrí a usmievaví ľudia a taktiež úplné maličkosti.....

10.Čo Vás dokáže nahnevať?

Asi najviac, ak sú k sebe ľudia netolerantní a nevšímaví, ale niekedy ma vedia nahnevať aj nepodstatné veci, maličkosti, hlúposti, ktoré nestoja vôbec za to, aby sa človek rozčuľoval. Ale niekedy sú okolnosti také, že sa to nedá ovládať.

11.Ktorý je Váš obľúbený maliar?

Tak to je veľmi ťažká otázka, pretože každá doba mala svojho velikána, ktorý priniesol do umenia nové prvky a štýl, ale určite k nim patrí Michelangelo, Vincent van Gogh, Gustav Klimt a Andy Warhol.

12.Ktoré umelecké dielo sa Vám páči najviac?

Ďalšia ťažká otázka. Neviem na túto otázku odpoveď. Uvažovala som nad tým, ale fakt pri tej kráse, čo ľudia vytvorili ..........Nedokážem vybrať iba jedno dielo.

13.Máte nejakú obľúbenú historickú pamiatku?

Mám rada slovenské pamiatky, asi najviac sa mi páči Oravský a Bojnický zámok, Vlkolínec a Čičmany.

14.Ktorá kniha Vás nikdy neomrzí?

Malý Princ od Antoine de Saint-Exupéry.

15.Aké múzeá ste navštívili, a ktoré je podľa Vás najzaujímavejšie?

Navštívila som skoro všetky najznámejšie múzea v Európe, krásne múzeum je aj v Chicagu. No naposledy som navštívila múzeum v Edinburghu v Škótsku. Každé jedno je zaujímavé. 16.Kde všade v zahraničí ste boli?

Samozrejme som bola vo všetkých krajinách, s ktorými zdieľame naše štátne hranice, ďalej Grécko, Chorvátsko, Rumunsko, Taliansko, Vatikán, San Marino, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia a USA.

17.Ktoré ročné obdobie preferujete a prečo?

Najradšej mám leto, nie iba kvôli tomu, že máme dlhú dovolenku (prázdniny), ale aj kvôli tomu, že sa nemusíme „babušiť“ do čiapok, šálov, rukavíc. Proste zbožňujem vôňu rozpáleného vzduchu, slnko, vodu a grilovanie.

18.Aké je Vaše obľúbené motto?

Nič nie je na 100 %. 19.Zmenili by ste svoju prácu? No určite.....ani za svet. Možno keby mi ponúkli miesto v NASA alebo nejaké miesto archeológa na egyptských vykopávkach, tak by som uvažovala. Nehovorím, že som spokojná, ale čo som si navarila, to si aj zjem.

20.Akú radu by ste dali žiakom našej školy?

Nezáleží na tom, či ste ruža, kaktus alebo sedmokráska. Na čom záleží je, že kvitnete a že váš život má zmysel a váš život má taký zmysel, akú možnosť mu dáte. Proste, každý si je tvorcom vlastného života a šťastia.


Rozhovor pripravila Stela Džubáková, za spoluprácu ďakujeme pani učiteľke Košine.