Čo by som chcela zlepšiť na svete?

04.06.2019 19:28
Zo školy

Autor : Beáta Fülöpová, Evanjelická ZŠ, Daxnerova, Rimavská Sobota

Späť na úvod

Zložky životného prostredia

Témy, ktoré som vypracovala:

1, prírodné - voda

2, umelé - jazierka vytvorené ľuďmi

3, sociálne - dokopať k tomu aj rodinu a spolužiakov

1, Takže za prvé, voda. Určite by sme mali prestať hádzať odpadky do vody a vylievať tam nečistoty. Nie je to dobré pre prírodu a ani pre nás. Ak sa nečistota dostane do vody náhodou a nie úmyselne, samozrejme, je to iná vec. Napríklad ROPA do morí a oceánov. Samozrejme tento čin sa nedá nijako ovplyvniť, niekedy sa proste stane. Ale keď do vody niečo hádžeme s pocitom, že sa to niekde odplaví alebo sa to rozloží, tak ničíme prírodu a okolie, v ktorom žijeme. Plastová fľaša sa rozkladá približne 100-1000 rokov. Plasty sa v poslednej dobe množia čoraz viac a viac. A utrpenie zažívajú práve zvieratá, či už v moriach, oceánoch alebo aj na súši. Viem, nie vždy sa dá žiť úplne ekologicky, pretože všetko je skoro z plastu ,ale dá sa to aspoň trochu obmedziť. Napríklad si v obchode namiesto igelitky zoberiete papierovú tašku. Nebudete zbytočne za každým kupovať plastové fľaše, kúpite si jednu a budete ju používať viackrát. Alebo si kúpite jeden plastový alebo aj sklenený pohár a doňho si budete všetko nalievať. Vo fastfoodoch si namiesto plastového kelímku so slamkou vypýtate sklenený pohár. To, že perá, práčky, stoličky sú z plastu, výrobe nezabránite, pretože sú to veci potrebné pre život, ale aj takéto maličkosti vedia urobiť svet lepším.

2, Keď si niekto vytvorí doma na záhradke nejaké jazierko, nie je to podľa mňa zlé. Ale keď už začne zasahovať do prírody, tak to najlepšie nie je. Samozrejme ak aj nejaký strom vyrúbu, mali by ho aj zasadiť. Kebyže to takto funguje,lesy by vyzerali ešte ako lesy a nie ako púšť. Ľudia si už prestávajú vážiť to čo nám ešte zostalo. O niekoľko 100 rokov tu už polovica toho čo tu je teraz nebude. Naše deti sa budú o svete učiť niečo iné a ich deti sa budú učiť niečo iné a tak ďalej. Náš svet zaplnia plasty a výpary z výfukov. Mali by sme si uvedomiť čo robíme.

3, A tým, že si to začíname uvedomovať my, mali by sme to rozniesť medzi priateľov, spolužiakov a rodinu. Nech to koluje. A nech zmeníme náš svet. Nech neskončí ako nič. Nech budúci ľudia niečo aj vidia, čo sme vybudovali a to nehovorím o mrakodrapoch a továrňach, ale o zvieratách, rastlinách a krásnych horách. Keď hovorím za seba, navrhovala by som, aby sa na Slovensku vybudovala spoločnosť pre zlepšenie nášho sveta. Aj keď ho už úplne nezachránime, mali by sme mu dať (dlhší život), pretože on nám ho poskytuje. A niekedy nám len opláca to, že sa o neho nestaráme a zanedbávame ho. Svet, Zem, naša zemeguľa je ako náš domáci miláčik. Mali by sme sa o neho starať ako najlepšie vieme. Lebo keď sa starať prestaneme (umrie) a s ním všetko ostatné.

Tamara Šofranková - 9. ročník, Evanjelická ZŠ Zlatice Oravcovej Rimavská Sobota