Európske Vianoce alebo ako cestovať hudbou?

09.01.2024 14:12
Zo školy

Autor : Romana Kujovičová, SOŠ poľnohosp. a služieb na vidieku, Zavarská, Trnava

Späť na úvod

6 dní pred Vianocami k nám zavítali koledy v podaní profesionálnych spevákov. Vianočného ducha spolu s melódiami známych vianočných piesní so sebou priniesol výchovný koncert s názvom Európske Vianoce.

Na saniach hudby sa nám podarilo precestovať celú Európu. Aula školy počula nielen piesne, ale i krátky výklad o histórii a význame vianočných zvykov v rôznych krajinách Európy. Dozvedeli sme sa tak, kto je Pére Nöel, aká je najznámejšia koleda na svete a v ktorej krajine nosí darčeky bosorka. Padli tu aj mená velikánov, akým je napríklad Wolfgang Amadeus Mozart. Samozrejme sme zavítali aj do krajiny našim srdciam tak blízkej, malebného Slovenska. Stred Európy reprezentoval výber viacerých kolied v našom zvučnom jazyku. Ostatným krajinám bolo venovaných menej piesní, ale každá z nich vynikala svojou osobitosťou. Mužský spev sa striedal so ženským a tieto hlasy sprevádzali jednoduché, no očarujúce tóny klavíra. Pondelkový koncert nás uviedol do posledného týždňa pred zbožňovanými sviatkami pokoja.

Koncert bol jedným z mnohých spôsobov, ako naša škola oslávila Vianoce. O ďalších spôsoboch sa dočítate v tejto rubrike. Tak neváhajte a ponorte sa do nostalgie Vianoc 2023!