Exkurzia - Praha

30.05.2019 22:12
Zo školy

Autor : Samuel Hujo, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na úvod

Dva májové dni  nám spestrila exkurzia v  hlavnom meste  Českej republiky.

Všetci žiaci, ktorí sa na tento výlet už dlhú dobu tešili, sa 27. mája ráno stretli pred budovou ZŠ J. A. Komenského v Seredi a naložili svoje batožiny  do žltého autobusu s milým pánom šoférom.

Hneď po príchode do Prahy sme si uvedomili, že prívlastok ,,stovežatá" je skutočne výstižný.  Naše kroky smerovali najskôr na Staromestské námestie. Na tomto námestí je možné si každú celú hodinu vypočuť a pozrieť umelecky zhotovené vežové hodiny - orloj, ktoré okrem času ukazujú aj iné astronomické údaje. Najprv sme si  námestie prezreli  sami, potom sme si spolu so stovkami turistov užívali to kratučké predstavenie na radničnom orloji. 

Ďalším cieľom  bol Karlov most, najstarší stojaci most cez Vltavu. Po oboch stranách ho zdobí 30 sôch. Tu na našich žiakov čakali stánky s rôznymi  suvenírmi vyrobenými rukami umeleckých remeselníkov, ale aj maľbami portrétov či karikatúr.  

Po prehliadke týchto najznámejších miest sme sa dlhou cestou vydali až k nášmu penziónu. Rozdelili sme sa do izieb a šli sme pekne na večeru. Po večeri sme cupitali do izieb, kde sme zistili, že zábava môže začať.

Blížila sa noc, ale to neznamenalo, že aj čas na spánok. Chceli sme sa na izbách navštíviť, ale nakoniec to dopadlo tak, že sme naše hlávky vystrčili von z oblokov a porozprávali sme sa na diaľku. Mali sme takú výhodu, že naše dva penzióny stáli oproti sebe. Delila ich len ulička. 

Na ďalší deň nás čakala prehliadka Hradčian, čiže Pražského hradu, Katedrály sv. Víta a zaujímavej Zlatej uličky. Výmena Hradnej stráže s fanfárami patrila, samozrejme, tiež do zoznamu nezabudnuteľných zážitkov. Tento deň bol rovnako skvelý. Až na jednu chybičku - dážď. Ak to vezmeme z tej pozitívnej stránky, nie každý turista má možnosť zmoknúť práve v Prahe :-) 

Rozchod na Václavskom námestí potešil každého z nás. Dopriali sme si chutný obed a kúpili si niečo na pamiatku. 

Po tomto úžasnom zážitku sa všetci zhodli, že Praha je jedno z najkrajších miest ktoré sme navštívili.