4b VÝLET ODMENENÝCH ŽIAKOV

20.12.2023 16:16
Zo školy

Autor : Ľuboslav Jablonský, ZŠ Málinec

Späť na úvod

Už druhý rok naša škola organizuje výlety pre žiakov s dobrým prospechom a úspešných reprezentantov v individuálnych školských súťažiach. Tento školský rok škola organizovala výlet do Banskej Štiavnice. Uskutočnilo sa to 4. novembra, keď sme sa ráno o ôsmej hodine zišli pred školou, kde nás čakali tri učiteľské autá.

Počas cesty sme sa zastavili na benzínke. Prvá zastávka (okrem benzínky  ) bola Kalvária v Banskej Štiavnici. Vybudovaná je na kopčeku, vďaka čomu je viditeľná takmer z každého miesta v Banskej Štiavnici. Kalvária v Banskej Štiavnici predstavuje komplex sakrálnych objektov v barokovom slohu pozostávajúci z troch kostolov, devätnástich kaplniek a súsošia Panny Márie. Aby sme sa tam dostali, museli sme zdolať menší kopec. Keď sme sa dostali hore, tak sme neboli veľmi nadšení, pretože bola taká hmla, že ten nádherný výhľad sme nevideli.

Ďalej cesta pokračovala do Banského múzea v prírode, ktorého hlavnou atrakciou je štôlňa Bartolomej. Keď sme tam prišli, tak nás sprievodkyňa doviedla do miestnosti, kde sme si nasadili prilby a žlté plášte. Štôlňa Bartolomej je najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku, ktorá ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia. Sprievodkyňa nás viedla päťdesiat metrov hlbokou štôlňou cez všelijaké úzke chodbičky. Nakoniec nás doviedla k nejakému stroju, ktorý v minulosti poháňali kone. Je jediným na Slovensku zachovaným motorom od banského výťahu.

Po ukončení prehliadky bane sme navštívili starobylé centrum Štiavnice. Rozmýšľali sme, kde pôjdeme. Nakoniec sme vybrali LA DONUTÉRIU, kde robili dobré donuty, potom nás pán riaditeľ spolu so zástupcom pozvali do pizzerie, ktorá bola pár krokov od nás. Počas cesty späť sa dievčatá rozhodli ísť pozrieť do obchodu s oblečením, kde sme za nimi čakali asi pol hodinu  . Po úspešnom dni sme išli domov. A aj napriek rozpačitému počasiu to bol jeden krásne prežitý deň.

S. Faťara / M. Stieranková

Fotogaléria k článku