Tekuté zlato

19.11.2023 12:52
Príroda a turistika

Autor : Ján Šopiak, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte priatelia,

rozhodol som sa napísať tento článok, pretože mi med sčasti pomohol prekonať moju chrípku. A med je v tomto období pre svoje liečivé účinky dôležitý pre každého z nás.

Môžeme byť vďační, že na Slovensku je včelárstvo stále rozšírené a zakúpiť kvalitný med naši rodičia nemajú problém. História včelárstva na Slovensku siaha do roku 448. Slovensko vďaka lesom a lúkam malo vhodné podmienky na chov včiel a kedysi bolo veľmi dobrým zdrojom príjmov. Samozrejme, rôzne druhy medu sa líšia na základe kombinácie kvetov, z ktorých bol nektár použitý. Okrem toho med obsahuje významné nutričné bohatstvo: oligosacharidy, vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, vápnik, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, horčík, železo, kremík, mangán, včeliu materskú kašičku, voľné organické kyseliny, aminokyseliny.

Priaznivé účinky medu na náš organizmus:

1. Prevencia rakoviny a ochorení srdca

Med obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a ochorenia srdca.

2. Regulácia krvného cukru

Med síce obsahuje jednoduché cukry, no rozhodne sa nedá porovnávať s bielym cukrom alebo umelými sladidlami. Vďaka jeho kombinácia fruktózy a glukózy pomáha telu regulovať hladinu cukru v krvi.

3. Pomáha k lepšiemu spánku

Stáva sa ti, že večer nemôžeš zaspať? V teplom mlieku si rozpusti lyžičku medu a vypi ho pred spaním. Bude sa ti zaspávať lepšie a v noci sa nebudeš budiť.

4. Hojenie rán

Med bol v medicíne použitý pre svoje liečivé vlastnosti už pred viac ako 2 000 rokmi. Tak je tomu dodnes. Ako prírodné antibiotikum môže byť použitý pri liečbe rán alebo ako dezinfekcia.

5. Podporuje pamäť

Med je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú zabrániť poškodeniu buniek v mozgu. Mozog potrebuje vápnik pre správne fungovanie a med pomáha telu absorbovať vápnik, čím podporuje jeho zdravie.

6. Krása vďaka medu

Široké využitie medu poznajú možno dievčatá aj z kozmetiky a skrášľovacích procedúr. Med sa používa na pleťové masky, zábaly na vlasy, peelingy, zábaly na ruky či na popraskané pery.

Ako spoznať kvalitný med?

Nie každý pozná včelára, od ktorého by sme mohli zakúpiť kvalitný med, preto je dôležité všímať si niekoľko základných znakov medu:

• med sa v pohári musí prelievať pomaly, inak obsahuje veľa vody a je nekvalitný

• pri otočení pohára dolu viečkom sa vytvorí vzduchová bublina

• med by mal byť hustý, čo vidíte, keď ho si naberiete na lyžičku – steká z nej pomaly

• na to, aby med vydržal, nepotrebuje žiadne konzervanty, jeho absolútne prirodzeným procesom je kryštalizácia, naopak, malo by vám byť podozrivé, ak sa tak nestane (okrem agátového medu) – med tak obsahuje konzervačné látky

Veľa zdravia!

Zdroj:

https://www.vyzivovo.sk/ucinky-medu/