Líška hrdzavá

25.10.2020 12:40
Príroda a turistika

Autor : Dávid Duraník, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

po dlhšej dobe vám ponúkam článok, tentokrát o líške hrdzavej. Vidieť líšku pri ľudských obydliach nie je v našich končinách žiadna rarita. Najmä teraz, keď vonku začína byť chladnejšie, líšky hľadajú potravu a približujú sa k ľuďom. Láka ich hydina na dvoroch, ale aj neuzamknuté kontajnery.

Reč ale bude konkrétne o líške hrdzavej. Je to cicavec, ktorý sa prírodne nachádza v častiach Severnej Ameriky a celej Eurázii. Na území Slovenska sa nachádza na 93,5 % územia. Je to naša najznámejšia a najrozšírenejšia šelma. Líška váži 6 až 8 kg. Chrup má podobný ako vlk. V brlohu má dve komory. Jedna je ako zásobáreň a druhá ako ubytovňa. Líšky sa pária v januári a februári. Je námetom rôznych bájok a rozprávok. Asi najznámejšia je od Ezopa o líške a havranovi, v ktorej líška chcela ukradnúť havranovi kus syra.

Živí sa najmä malými cicavcami, prevažne hrabošmi. Tento poznatok priniesol rozbor 300 žalúdkov líšok. Okrem hrabošov to boli len krt obyčajný, chrček poľný a syseľ pasienkový. Ďalšie rozbory potvrdili z prijatej potravy 40 % až 70 % výskyt menších cicavcov. Vtáky sú tiež významnou položkou ich jedálnička. Živia sa aj rastlinami.

Líška je osamelý lovec. Väčšinou chodí na lov podvečer alebo v noci. Cez deň chodí loviť hlavne v období zimy a keď sa stará o mláďatá. Líška je na lov dokonale prispôsobená. Má pružné a ohybné telo, výborný čuch a sluch. S hlavou pri zemi opatrne našľapuje a sleduje pohyb na zemi. Chvíľami sa zastavuje, natáča hlavu z jednej strany na druhú a pozorne počúva. Snaží sa tak zistiť presnú polohu koristi pohybujúcu sa v podzemných dierach. Úlovku sa zmocní rýchlymi skokmi alebo ho rýchlo vyhrabe z diery. Podobne ako mačka trpezlivo vyčkáva pred norou myší alebo hrabošov, dokonca dokáže chytiť aj vzlietajúceho vtáka.

Mláďatá:

Líška takmer po dvojmesačnom tehotenstve vychováva mláďatá. Líščat je približne 4 až 5. Narodia sa slepé a bezbranné, oči otvoria po 14 dňoch. Matka ich mesiac kojí, neskôr im začne nosiť mäso. Po mesiaci sú líščatá schopné opustiť noru a vydajú sa na prieskum okolia. Matka ich pozorne stráži. Keď sa matka vydá na lov, líščatá majú zákaz vychádzania, tento zákaz naozaj dodržujú. Mláďatá si neskôr berie na lov, aby vedeli, čo budú v živote potrebovať. Môžu sa dožiť až 9 rokov, ale v prírode sa sotva dožijú 6 rokov. 

Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/L%C3%AD%C5%A1ka_hrdzav%C3%A1?fbclid=IwAR2sXzqNIObGUEp5FebUyNUcpC7MWmimb7GqDrzuZ3p9ZP4aIB7xA_b8AXY
 

   

Fotogaléria k článku