Farby jesene

25.10.2020 12:46
Príroda a turistika

Autor : Marek Pirko, ZŠ Soľ

Späť na úvod


Milí čitatelia, 

osobne mám rád jeseň. Takú slnečnú, farebnú. Pociťujeme už ale chladné počasie, v ruke držíme skôr čaj než zmrzlinu a tričká sme vymenili za teplé svetre. Rád by som vám napísal pár slov o krásach tohto ročného obdobia...

Je to čarovné obdobie plné farieb, dozrievajúcich plodov, ale aj zmien počasia. Je to zároveň aj príchod zimy, ktorá prináša do našich príbytkov pokoj a dni oddychu. Prichádza pomaly, po horúcich letných dňoch sa k nám krok za krokom približuje. Prichádza s ňou aj začiatok školského roka, na ktorý sme už takmer zabudli. Jeseň mení aj prírodu. Cesty, parky, lesy sú plné farebného lístia. 

Lastovičky už dávno odleteli do teplých krajín. Ostatné zvieratká nelenia a usilovne znášajú do svojich brlohov zásoby potravy, ktoré im pomôžu prečkať mrazivú zimu.

Jeseň vplýva v istej miere aj na ľudí. Dni sú čoraz kratšie, slniečka menej a aj studený vietor začíname cítiť na svojich tvárach. Niektorí ľudia počas jesene upadajú do depresií a jesenného ničnerobenia.

Ale treba sa pozrieť aj na iné stránky jesennej prírody, ako je zber plodov a zeleniny, ktoré nám budú dávať vitamíny počas zimy a ochránia nás pred pazúrmi neželaných chorôb. Polia spustli a už len krákajúce vrany nám podávajú správy o prichádzajúcich chladných dňoch. Čaro jesene dokážu oceniť najmä deti váľajúce sa v kope lístia alebo im stačí len pohľad na lietajúceho šarkana unášaného vetrom k nedohľadným výšinám.

Jesenná príroda prináša aj veľa možností pre aktívne využitie voľného času. Ideálnym riešením je spojiť príjemné s užitočným. Nájdime si čas na prechádzku v lone prírody. Parky a prírodné priestranstvá sú v jeseni krásne farebné. Zbavíme sa každodenného stresu a podporíme svoje zdravie. Zvlášť v tomto čase. A potom už len teplý čaj, teplá deka a najnovšie vydanie našej Solianky...

„Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie.“ 

                                                                                                                                                                                                    Hans Christian Andersen