Zvieratá v zime

04.12.2020 13:01
Príroda a turistika

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na úvod

    Ktoré zvieratá sa ukladajú na zimný spánok a ktoré môžeme zahliadnuť v lese aj v zime? Čo o nich vieme? 


  • Medveď hnedý 

Medveď hnedý je najznámejšie zviera, ktoré obýva slovenské lesy. Žije prevažne vo Vysokých, v Nízkych a Západných Tatrách, vo Veľkej aj v Malej Fatre, v Kremnických vrchoch a Slovenskom rudohorí. Medveď môže merať približne 2 metre a vážiť 250 kíl. Živí sa väčšinou malinami, čučoriedkami, lieskovými orechmi ale i obyčajnou potravou. Veľkou pochúťkou preň sú larvy v mraveniskách aj včelí med. Ukladá sa na zimný spánok. 


  • Diviak lesný 

Domovom diviaka je takmer celé územie Slovenska. Rád sa pohybuje v okolí vlhkých lesov, kde má dostatok potravy - larvy hmyzu, pandravy, slimáky, plody stromov aj sladkasté a šťavnaté korienky rastlín a kríkov. V jeseni sa s obľubou rýpe v zemi a hľadá poľnohospodárske plodiny, najmä zemiaky. Môžeme naň naraziť aj v zime. 


  • Vlk dravý 

Vlk je jedno z najrozumnejších zvierat našich lesov. Žije vo Vysokých, v Nízkych a Západných Tatrách, vo Veľkej a v Malej Fatre, na severovýchode Slovenska a v blízkosti poľských hraníc. V minulosti - koncom 19. a začiatkom 20. storočia, u nás nebolo ani jedného vlka, ale v súčasnosti tu žije približne 400 kusov. Vlk za potravou prebehne aj 50 kilometrov, a keď sa mu nepodarí nič uloviť, vydrží hladný aj dva týždne. Vlky sa dorozumievajú zavýjaním. Navzájom  sa počujú až na vzdialenosť 8 kilometrov. Aj vlci sa v zime potulujú po lese. 


  • Líška hrdzavá 

Líšku môžeme uvidieť na celom území Slovenska. Páči sa jej na okrajoch hôr, často v okolí miest aj dedín, nemá však rada rozsiahle nížiny ani vysoké skalnaté vrchy. Aj  keď sa o líškach hovorí, že sú prefíkané a zákerné, nie je to tak - sú iba veľmi bystré a vynaliezavé. Taktiež sú plaché a opatrné. Keď ich niečo vyruší v blízkosti nory, nájdu si iný domov. Majú až 12 hlasových prejavov - môžeme ich počuť štekať, pišťať, fňukať či dokonca kašlať. Stopy líšky sú podobné stopám menšieho psa. Líšku môžeme taktiež spozorovať v lese. 


  • Jeleň lesný 

Jeleň má svoj domov na celom území okrem rozsiahlych nížin. Najvzácnejšou ozdobou sú jeho veľké parohy, ktoré tvoria akúsi pootvorenú korunu na jeho hlave. Parohy mu v období ruje slúžia aj ako zbraň pri zápasoch o družku. Od jari do jesene sa pasie na lesných poliach, ale v zime ho treba dokrmovať. 


  • Krt podzemný 

Vyskytuje sa na väčšine nášho územia všade tam, kde sú suché a mäkké pôdy. Aj keď je stále v zemi, jeho hustý, kožuch je vždy čistý, lesklý a jemný. Dĺžka jeho podzemných chodieb dosahuje aj 500 metrov. Keďže je takmer slepý, orientuje sa pomocou hmatu, ktorí má ukrytý v rypáčiku. 


  • Zajac poľný 

Domovom zajaca poľného sú lúky a polia pri menších lesíkoch. Obýva väčšinu nášho územia, kde je dostatok šťavnatej trávy, bylín a poľnohospodárskych plodín. Je výborný bežec - pri behu dosahuje rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu. Očami vidí súčasne dopredu, do strán aj dozadu. jeho srsť vôbec nezapácha. Keď napadne veľa snehu, zahrabe sa doň a vydrží tak aj niekoľko dní. 


    Zvieratá sú obdivuhodné tvory. Žijú úplne inak ako ľudia, správajú sa úplne inak ako ľudia a veľa vecí robia inak ako ľudia. Napriek všetkému je život bez nich na našej Zemi nepredstaviteľný.