Exkurzia do Poľska

27.11.2023 18:44
Zo školy

Autor : SOPHIA Prchlíková, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Bola streda ráno a zobúdzali sme sa s tým, že konečne ideme na náš výlet s celou triedou do Poľska. Všetci sme sa veľmi tešili aj napriek tomu, že sme museli vstávať ešte za tmy, keďže autobus mal odchádzať o 5:45. Čakala nás 4-hodinová cesta, ktorú sme z polovice prespali až do chvíle, kým nás nezobudila pasová kontrola na poľských hraniciach. Odvtedy sme už nespali, lebo sme všetci pozorovali okolitú krajinu a so smiechom čítali pre nás humorné poľské názvy.

Po štyroch hodinách cesty sme prišli do Wieliczky. Vystúpili sme z autobusu, ponaťahovali si kosti a uličkami popri parku sme prešli k soľnej bani. Zišli sme po 3000 schodoch do hĺbky asi 90 metrov. Celou cestou nás sprevádzal pán sprievodca, ktorý nám hovoril zaujímavé fakty o bani a úsmevné príbehy. Napríklad soľ môže mať tri farby - šedú, bielu a hnedú, a že soľ bola veľmi vzácna a používala sa aj ako platidlo.

Baňa má 9 levelov, my sme z nich prešli tri. Predstavovali sme si, že v bani budú stiesnené priestory s úzkymi chodbičkami, no opak bol pravdou. V bani boli veľké miestnosti s úžasnou soľnou výzdobou, rôzne jazierka, sochy dokonca aj kaplnka, reštaurácia a hotelové izby. Uchvátila nás obrovská mietnosť s oltárom a veľkými lustrami, kde sa konajú svadby. Prehliadka trvala síce 2 hodiny, ale rozhodne sme sa nenudili.

Popoludnie sme strávili v druhom najväčšom meste Poľska - Krakow. Prešli sme historické centrum mesta, kde sme sa museli vyhýbať električkám a kočom s koňmi. Veľmi sa nám páčilo hlavné námestie, ktorému dominoval obrovský Kostol Nanebovzatia Panny Márie a krásna historická tržnica Sukiennice. Dali sme si rýchly obed a tým sme zakončili náš výlet, keďže nás čakala znova dlhá cesta domov.

Veľmi sme si tento deň užili a premýšľame, že sa tam niekedy vrátime na vianočné trhy, ktoré sú veľmi známe svojou jedinečnou tradičnou atmosférou.