Mama - môj strážny anjel (Charakteristika)

09.10.2023 21:25
Zo školy

Autor : Ema Valčáková, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na úvod

Moja mama je veľmi odlišná od ostatných mám. Porodila štyri deti a každému dala kus zo svojho srdca. Mama je pre mňa najviac dôležitým človekom. Veľa ľudí mi vraví, že sa na mamu podobám. Sme približne rovnakej výšky a typu postavy, s jedným rozdielom, že ja mám dlhé hnedé vlasy a ona má kratšie blonďavé vlasy. Má oválnu tvár, na ktorej sa jej blyštia jej nádherne modré oči, ktoré jej doplňujú okuliare. Ďalšou výraznou črtou jej tváre sú ostré pery, na ktorých jej vždy vynikne červený rúž.

Moju mamu je počuť už z diaľky. Stiahnuté okná v aute s hlasnou hudbou nesmú chýbať. Nebojí sa, čo si o nej ľudia myslia, a to sa mi na nej páči. Neustále sa usmieva, no za tým úsmevom sa skrýva hnev, ktorý drží v sebe. Mama je veľmi silná a empatická žena, ktorá si prežila veľa ťažkých chvíľ, ale nikdy sa nevzdala. Medzi jej obľúbené činnosti patrí turistika, pečenie, čítanie kníh, no nebojí sa vziať do rúk kladivo či vŕtačku a v neposlednom rade tam patria zvieratká.

Mamu si nesmieme vážim a obdivujem, považujem ju za hrdinku v mojom živote.

Mama je mojím prvým dôvodom, prečo sa oplatí žiť.

Samozrejme že nie je dokonalá, nikto nie je dokonalý. Robí chyby, z ktorých sa potom poučí. Mama má výbušnú a veľmi tvrdohlavú povahu, ktorú som po nej zdedila.

Medzi jej dobré vlastnosti zaradím starostlivosť, obetavosť a dobrosrdečnosť. Dala by za nás aj ruku do ohňa. Predtým než odídeme z domu, zavalí nás otázkami ako: "S kým ideš? Kedy prídeš?"  Z jednej strany ju chápem, že sa o nás boji, a to dosvedčuje, aká je starostlivá.

Mama sa riadi týmito dvoma životnými mottami: “ Buď si cestu nájdem, alebo si ju spravím.  Kde je cesta, tam je vôľa.”

Počas života zisťujem, aká dôležitá je mama. Ľutujem chvíle, kedy som uprednostňovala kamarátov pred rodinou. Čím som staršia, tým si uvedomujem hodnotu mamy, lebo mama je mojou oporou v najťažších chvíľach a je mojím najvernejším človekom.

Mama je len jedna, a preto som rada, že moja mama je práve ona.