Naučím vás učiť sa!

09.06.2023 08:10
Zo školy

Autor : Mirka Tuchyňová, ZŠ Duklianska ul., Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

Keď tak nad nadpisom článku pouvažujem, čo sa mám len ja vyjadrovať k tejto téme? Ako to už u nás deviatakov býva, 75% z nás sa prestane učiť po monitore, a tých zvyšných 25% sa nato vykašle po prijímačkách. Máj a jún je pre nás skôr o lúčení ako o učení - no predsa len som za tých 9 rokov našla nejaké tipy a triky, "dos and donts" učenia. A keďže už začal jún, mesiac koncoročiek a opravovania známok, kedy sa podeliť o tieto rady, keď nie teraz?


 #1 - Časový rozvrh 

Ak vieme o tomto období niečo povedať, tak je to to, že je toho VEĽA. Z každého predmetu sa na nás valia písomky, testy, 5-minútovky, odpovede, príklady, poučky, poznámky,... Mnohokrát dokonca strácame prehľad o tom, z čoho všetkého sme skúšaní. Ako sa ale máme pripraviť, keď nevieme načo? Presne preto je dobré si urobiť časový rozvrh!

Pripravte si kalendár, poznámkový blok, alebo nejaký papier. V ňom si vyznačíte, alebo zapíšete dátumy, v ktorých viete, že budete skúšaní. K týmto dátumom si pripíšte aj predmet, prípadne okruh alebo konkrétne učivá, z ktorých ste skúšaní. Pokiaľ to priestor dovolí, môežete si zapísať aj typ skúšania (písomka, test, 5-minútovka, ústna odpoveď, príklady, teória, doplňovačka,...), alebo konkrétne otázky k testu. Týmto spôsobom budete mať prehľad o tom, čo sa kedy deje, a kedy sa máte ísť učiť. Takto budete mať menší stres, pretože strach pramení z neznámeho, a vy ste sa práve oboznámili so všetkým, čo vás čaká :)
My v 9. C dokonca máme takýto provizórny kalendárik aj na tabuli v triede. Písať doň môžeme aj my, aj učitelia, a všetky dôležité dátumy máme vždy na očiach!

Je možné, že toho bude veľa. Nie všetci máme možnosť sa dôsledne pripraviť na každú jednu písomku. Je preto dôležité si nastaviť priority. Vyznačte si, ktoré testy sú pre vás dôležité. Pre každého je to individuálne - niekto potrebuje známky získať, iný si chce známky opraviť. Niekto sa nepotrebuje učiť na matematiku, ale dejepisu musí venovať extra čas. Niekto nemá čas na všetky písomky, tak sa naučí na tie s najväčšou váhou. je dôležité poznať svoje priority, aby sme vedeli, načo sa sústrediť. Nie vždy sa totiž dá stíhať všetko ;)


 #2 - Technika učenia 

Už vieme, kedy nás písomky čakajú, no ako sa na ne máme pripraviť čo najlepšie? Nuž, dobrú otázku som položila, keď na ňu sama neviem odpovedať. Pravdou ale je, že na túto otázku nevie objektívne odpovedať asi nikto. Je to vec, ktorú musíme vedieť my sami. Každému vyhovuje iná technika učenia, ktorá sa môže meniť pri každom predmete. Nedokážem vám tu teda ponúknuť unikátny tútoriál na učenie, ktorý bude zaručene fungovať na každý predmet. Niektoré sú o talente, iné o pamäti, ďalšie o logike... Môžem vám ale ponúknuť niekoľko tipov, ktoré by vás mohli zaujať.

MATEMATIKA, FYZIKA a CHÉMIA sú strašiakom mnohých detí. Často ani nevedia, čo sa na týchto predmetoch vôbec deje. Písomky z týchto predmetov sa ale skladajú buď z príkladov, a/alebo slovných úloh. A na tie sa dá veľmi jednoducho pripraviť: Tréning.
Samozrejme, že sa v prvom rade treba naučiť teóriu - no pri nej to nekončí. Teória vám bude na dve veci, keď ju nebudete vedieť aplikovať. Preto je dôležité prerátať čo najviac cvičení. Ja osobne odporúčam najprv ratáť samotné príklady - pri nich sa naučíte ten algoritmus, a uvidíte, že po čase sa z príkladov stanú len také puzzle skladačky, a mnohé z nich budete rátať už len čisto mechanicky. Akonáhle precvičíte dosť príkladov, skúšajte sa posunúť na ústne úlohy. Pri nich si stačí urobiť dobrý zápis, z ktorého vám vyjde už len klasický príklad. A ten predsa už rátať viete!

FYZIKA a CHÉMIA sa často označujú za najnudnejšie predmety, no podľa mňa neprávom! Fyzika a chémia majú potenciál nato byť tie najzaujímavejšie predmety v škole. Je veľká škoda, že sa často učíme len z poznámok a výkladov, a úplne zabúdame na tú najzábavnejšiu časť týchto vied - experimenty. Pokiaľ nemáte možnosť robiť experimenty na hodinách, neostávajte len pri nudných, statických poznámkach. Otvorte YouTube alebo TikTok, a nájdite si experimenty ku konkrétnym témam na vašej písomke. Uvidíte, že fráza ,,Je lepšie raz vidieť, ako tisíc krát počuť", je naozaj pravda. Ak totiž uvidíte reakcie, javy, či zákony v priamom prenose, budete mať lepšiu predstavu o tom, čo sa píše v poznámkach.

SLOVENSKÝ JAZYK je tiež problémom mnohých študentov. Neobviňujem vás, je v ňom naozaj veľa pravidel a výnimiek, ktoré ani mne občas nejdú do hlavy. Aj tak ale dokážem napísať písomku či diktát na jednotku bez učenia. Ako je to možné? Veľmi jednoducho - čítam.
Keď sa povie čítanie, väčšina z vás si pravdepodobne vybaví knihy. Čítanie ale nie je len o knihách a nemusíte celé dni čítať klasickú literatúru, aby ste prešli zo slovenčiny (hoci to je posledných pár mesiacov moja obľúbená aktivita). Stačí čítať články, reportáže, rozhovory, alebo hocičo dostupné a napísané gramaticky správne. Týmto spôsobom sa vám do hlavy podvedome dostanú gramatické zákony a javy, ktoré už pre vás budú automatické. Som si istá že, ludia ktorý čítajú v teito vete našli chiby aj bez toho abi premíšlali nad gramatickími zákonami. Nám sa to už zautomatizovalo!
Tento istý typ platí aj pre ANGLICKÝ, NEMECKÝ a RUSKÝ JAZYK. Miesto čítania ale môžete počúvať podcasty či pozerať videá v danom jazyku. Robte tak pár mesiacov aj mimo skúšania a o chvíľu budete plynulo hovoriaci ;)

TEORETICKÉ PREDMETY ako napríklad dejepis, geografia či biológia sa dajú naučiť mnohými spôsobmi. Niekomu pomáha opätovné čítanie poznámok, inému prepisovanie poznámok, niekomu vytváranie pojmových máp,... Nikdy ale nezaškodí si na danú tému pozrieť nejaký ten dokument, pustiť podcast, či kuknúť kratšie videjko na youtube. Je to niečo iné ako poznámky, a je veľká šanca, že to bude zábavnejšie ako písmenká na papieri. 

 #3 - PSYCHOHYGIENA 

Nech vám hovorí, kto chce čo chce, toto obdobie je skutočne náročné. Je pravdepodobné, že sa cítite byť unavení, vyčerpaní, demotivovaní. Presne preto je dôležité si zachovať dobrú psychohygienu. Nemôžete sa z tohto učenia zblázniť! Aj počas tohto obdobia je dôležité sa venovať svojim hobbies, chodiť na krúžky, navštevovať kamarátov, či len tak oddychovať a nič nerobiť. Samozrejme, že učeniu venujete viac času, no nemôžete zabúdať na seba. Radšej obetujte tú známku z fyziky alebo geografie, akoby ste sa mali prepracovať do zbláznenia. Známky naozaj nie sú všetko, a netreba sa kvôli nim nadmerne trápiť. Niekedy je lepšie sa zmieriť so zlou známkou, ako stráviť mesiac bez spánku, energie a chuti do života. Aj keď je na vás veľký tlak, je dôležité si dávať pozor a starať sa o seba. Vy sa už poznáte a viete, čomu sa chcete venovať, a čo vám za tú námahu nestojí. V každom prípade je dôležité si zapamätať tú najdôležitejšiu vec - známky nie sú všetko. <3