Noc s Andersenom

11.04.2023 22:37
Zo školy

Autor : Katarína Hrustičová, ZŠ s MŠ Ulič

Späť na úvod

NOC S ANDERSENOM – Rozprávková noc na podporu čítania detí pod záštitou ministerky kultúry SR

Spolok slovenských knihovníkov a knižníc 30. 3. 2023

Slovensko sa zapojilo do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom. Osemnásty ročník rozprávkovej noci bol pod záštitou ministerky kultúry SR Natálie Milanovej. Noc plnú dobrodružstva, kreativity a súťaží zažilo bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach. Marec, mesiac knihy, zakončili deti obľúbenou netradičnou nocou plnou príbehov medzi regálmi kníh. Do Noci s Andersenom 2023 sa zapojilo rekordných 416 slovenských verejných a školských knižníc, základných a materských škôl, centier pre deti a rodiny, ale aj rôznych kultúrnych centier vo všetkých regiónoch Slovenska s celkovým počtom 22 731 zúčastnených detí. „Podujatie Noc s Andersenom už mnoho rokov prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Vytvára možnosť stretnutí nielen s hrdinami z príbehov, ale aj širokou škálou ľudí, ktorí sa možno v očiach detí stanú čitateľskými hrdinami. Hrdinami, ktorí na vlastnom príklade ukážu deťom krásu knižných príbehov a navedú ich na cestu k stovkám príbehov otvorením knihy”, uviedla Natália Milanová, ministerka kultúry SR. Spolok slovenských knihovníkov a knižníc koordinuje Noc s Andersenom na Slovensku od roku 2006. Generálnym partnerom podujatia je Vydavateľstvo Slovart. Hlavným mediálnym partnerom podujatia je RTVS – Rádio Regina.

Noc s Andersenom sa koná v deň, ktorý sa približuje ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875). Na počesť jeho narodenia si zároveň pripomíname Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý v roku 1967 vyhlásila medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO. Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na detské knihy, podnietiť deti k čítaniu a prehlbovať vzťah ku knihám.

Aj naša škola sa zapojila do tohto podujatia a témou bola rozprávka H. Ch. Andersena Škaredé káčatko, ktorá vyšla pred 180 rokmi a tiež Statočný cínový vojačik. V škole nás navštívili bývalé pani učiteľky p. Fedičová a p. Comová, ktoré nám prečítali rozprávky, mladší žiaci si vymaľovali obrázky z príbehu o Škaredom káčatku a porozprávali sme sa o tom, ako sa deťom rozprávky páčili. Potom sme sa z knižnice presunuli do telocvične, kde sme si pripravili miesta na spanie. Medzičasom nám už naše pani učiteľky a tiež milé pani dôchodkyne a aj mamy našich žiačok, pripravili na večeru chutné pirohy. Potom sme sa v telocvični zahrali rôzne spoločné hry, spievali si a súťažili v tímoch. Bola aj nočná hra, kde sme s baterkami hľadali pani učiteľku, ktorá pre nás pripravila rôzne súťažné úlohy v troch zázračných krajinách - Hádankovo, Písmenkovo a Rozprávkovo. Po splnení úloh sme sa vrátili do telocvične a prichystali sme sa na spánok. Ráno nám pani kuchárky pripravili chutné raňajky a my sme pri nich rozprávali o zážitkoch z kúzelnej noci plnej súťaží, hier a rozprávok.

Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto čitateľského podujatia.

Fotogaléria k článku