Súťažili sme v Krakowe

12.03.2023 09:00
Zo školy

Autor : Adriana Kučáková, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

V dňoch 2. a 3. marca 2023 sa žiaci SOŠ obchodu a služieb v Martine zúčastnili XXIV. ročníka významnej medzinárodnej súťaže pod názvom „Malopoľski konkurs szkol gastronomicznych v Krakowe“, kde súťažili v kategóriách barman, čašník, servírka a kuchár. Tohoročnou témou bola „Chuť, estetika a kreativita“.

Ako žiačka hotelovej akadémie som si obľúbila miešanie nápojov a s tým je spojená aj účasť na  rôznych súťažiach. Tak sa mi aj podarilo dostať na medzinárodnú barmanskú súťaž do Krakowa. Bola som tam s učiteľmi odborných predmetov a ostatnými súťažiacimi. Prišli ma podporiť aj moji rodičia. Za našu školu sme sa zúčastnili piati súťažiaci.

Ja som súťažila v kategórii barman a mojou úlohou bolo pripraviť pred hodnotiacou komisiou nealkoholický miešaný nápoj, v barmanskej terminológii nazývaný ako „Soft drink“. Na súťaž som sa pripravovala približne mesiac. Príprava nebola až taká ťažká, keďže som na to nebola sama, ale mala som pomoc. Drink pod názvom Malinový obláčik som si vymyslela sama a potom som to už iba trénovala.

Drink sa skladal z nasledovných surovín:

malinový sirup, citrónová šťava, smotana, kokosové mlieko a ananásový džús. Na ozdobu som použila limetku, maliny a cukrovú vatu.

Súťaž prebehla celkom rýchlo a pokojne. Bola som bez stresu. Keďže som bola na takejto súťaži prvýkrát, nevedela som najprv čo a kde robiť, ale mala som tam pomoc, a rýchlo som sa  zorientovala.

Medzi barmanských súťažiacich patril aj Sebastián Kalman. Naše umiestenia boli veľmi pekné, ja som sa umiestnila na piatom mieste a Sebastián na štvrtom, dievčatá, čo prestierali stôl sa umiestnili na treťom mieste a kuchárka za našu školu na prvom mieste. Bola som veľmi spokojná. Mám z toho veľký zážitok, pretože som videla miešať drinky aj iných ľudí a nabrala som z toho nové skúsenosti. Som vďačná, že som sa mohla zúčastniť na takejto súťaži a verím, že ich bude ešte omnoho viac.

Okrem poľských škôl sa súťaže zúčastnili aj školy z Českej republiky, Slovenska, Nemecka, Francúzska a Litvy. Preto považujeme umiestnenie našich reprezentantov za obrovský úspech. Čo nás ešte viac teší je, že nás zástupcovia viacerých škôl vyhodnotili ako silný a profesionálny tím.

Fotogaléria k článku