Medzi hrou a biológiou

20.05.2019 16:57
Zo školy

Autor : Beáta Fülöpová, Evanjelická ZŠ, Daxnerova, Rimavská Sobota

Späť na úvod

Deviataci našej Evanjelickej ZŠ Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote využili svoje poznatky z biológie netradičným spôsobom, uplatnili fantáziu a zmysel pre humor.

Miroslav Szepessy:

Mirko napísal list  a vysvetlil v ňom, ako sa mal, čo cítil, keď si predstavil, že je kukurica.

Ahoj!

Nazývajú ma Kukurica siata. Bývam na poli č.471, rad na východnom kraji poľa. Môj obytný dom-klas je 5-miestny a bývame v ňom piati. Dnes sa cítim dobre, lebo pršalo a cítim, že rastiem. To je iba dobré, pretože čím väčšia budem, tým lepší popcorn zo mňa bude a to je mojím snom. Všetky chcú byť varenými kukuricami na kúpalisku, no ja nie. Keď sme boli malé, tak nás farmár pohnojil a ja som sa tešila. Videla som viac do diaľky a mala dostatok výživy, no to hnojivo poriadne zapáchalo. Veľkým problémom v raste a vývine sú moji nepriatelia. Srnky a diviaky obžierajú naše domy, hraboše nám narúšajú statiku budov, ale aj niektorí ľudia, ktorí kradnú. Proti parazitom však máme ochranu a je to super wellness a tiež regenerácia pleti. Veľmi dôležitým faktorom pre môj rast  a kondíciu sú svetelné a tepelné podmienky. Náš farmár našiel výborné miesto a tak sa nám tu všetkým dobre rastie a žije. Milujem svoj život. 

S pozdravom budúci popcorn.


Dominika Orosová:

Dominika opísala a zdôvodnila, o čom rozmýšľa ryba v akváriu.

Dobrý deň.

Volám sa Nemo. Žijem tu v akváriu asi 5 dní. Najprv som žil v obchode pre zvieratká. Mal som tam veľa dobrých kamarátov. Kým ma raz nekúpilo jedno milé dievčatko, menom Sára. Vždy som premýšľal o tom, ako by som vyzeral, keby že som človekom. Či by som bol dieťaťom alebo dospelým. Či by som mal veľkú hlavu alebo malú. Ale najzaujímavejšie na tomto všetkom by bola chôdza. Ako by som chodil? A ten pocit keď má niekto nohy. Vždy som ľuďom závidel, že majú nohy i ruky.


Tomáš Richard Deme:

Tomáš napísal sci-fi príbeh o organizmoch ako pavúk- potkan- vírus. Umiestnil ich do nezvyčajného času a životného prostredia vo vesmíre. 

V roku 2235 na vesmírnej stanici SUS 186 testovali vedci správanie potkanov s pavúkmi.

(LOG.1)-Dnes sme ich dali spolu do nádrže s potravinami. Dovoz bol z planéty Zem.S nádržami sme museli byť opatrní, boli to vzácne organizmy. (LOG.1.END)

(LOG.2)- Deň 2. V nádrži je 8 potkanov a 8 pavúkov. Pomocou nainštalovaných kamier sledujeme správanie.(LOG.2.END)

(LOG.3)- Deň 4. Zvieratá sa chovali neutrálne no na dopravnej lodi sa vytvorili prapodivné otvory. Oprava začne dnes o 23:05.(LOG.3.END)

(LOG.4)-Deň 62. Zvieratá zmizli.Poplach najvyššej pohotovosti.(LOG.4.END)

(LOG.5)- Deň 68. Zvieratá sme našli.Pomocou radaru sme zistili neznámy objekt na stanici.(LOG.5.END)

(LOG.6)- Je tu mutant. Má v sebe neidentifikovateľný vírus.(LOG.6.END)

(LAST LOG) Hlási sa kapitán lode SUS 186. Zostal som jediný živý na lodi. Monštrum zabilo všetko. Experiment pavúky-potkany bol narušený. Vírus narobil paseku. Musím končiť.

(END)