Druhý stupeň?!

22.12.2022 19:01
Zo školy

Autor : Ján Šopiak, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte čitatelia,

Na hodine slovenského jazyka sme raz dostali zvláštnu domácu úlohu. Mali sme napísať, ako si zvykáme na druhy stupeň. Bol som prekvapený, lebo na prvom stupni sme nedostavali takéto úlohy. Môžete si prečítať aj práce mojich spolužiakov.

Ešte cez prázdniny som sa tešila na 2. stupeň. Bola som ale nervózna, že ma budú každú hodinu učiť iní učitelia. Vedela som, že prídu noví spolužiaci. A vedela som aj to, že už nás nebude učiť naša bývalá učiteľka Tatiana Kmecová. Bolo mi to veľmi ľúto, lebo za tie 4 roky, čo nás učila, som si ju veľmi obľúbila. Teraz máme za triednu učiteľku Kvetoslavu Borošovú. Je veľmi milá a dobrá. Učí nás 2 predmety. Slovenčinu (literatúru a gramatiku) a dejepis. Všetci učitelia sú dobrí. Máme aj nové predmety: dejepis, mediálnu, geografiu, biológiu a techniku. Ja som si najviac obľúbila matematiku, dejepis, výtvarnú výchovu a angličtinu. Najhorší (alebo ako to mám povedať) predmet je pre mňa telesná výchova, ale aj tá sa dá zvládnuť. Vlastne mám rada, ako-tak, všetky predmety. A na to, že ešte nie je ani polrok za mnou, som si na 2. stupeň zvykla. A zabudla som, že mám skvelých spolužiakov...

Lenka Ujčeková, V. A


Na 2. stupeň som si zvykala postupne. Zo začiatku to bolo ťažšie s ranným vstávaním, na čo som nebola zvyknutá, keďže na 1. stupeň som chodila u nás v dedine. Teraz dochádzam do vedľajšej dediny Soľ, takže cestujem autobusom, a teda aj skôr o hodinu vstávam. Ale už som si zvykla. Zo začiatku bolo pre mňa nové všetko. Noví učitelia, noví spolužiaci, nová škola. Som rada, že sme ostali spolu v triede so spolužiakmi, ktorých poznám od 1. ročníka. Poznáme sa už vlastne od škôlky a sme dobrými kamarátmi. Radi si pomáhame. Máme nové predmety, ale aj viac učenia. Učitelia sú dobrí a veľmi milí a máme aj dobrého pána riaditeľa. Škola sa mi veľmi páči.

Sabína Bužová, V. A


Ja som si na 2. stupeň už zvykla. Ale zo začiatku, tie prvé dni a týždne, som sa trochu bála, aké to bude mať na každý predmet iného učiteľa. Uvažovala som, akí budú, či budú prísni, no napriek môjmu strachu bolo všetko v pohode. Tiež ma zaujímalo, akí budú moji noví spolužiaci, nová trieda, ale myslím, že sme sa všetci rýchlo skamarátili. Veľmi milo ma prekvapil krúžok, na ktorom pracujeme na tomto časopise, píšeme doň články...Najprv som nemala predstavu, ako to budeme robiť, písať, celkovo som si to veľmi nevedela predstaviť, ako vzniká časopis. Myslím, že sa nám to celkom darí. Čo sa týka učenia, niekedy toho máme veľa, ani sa občas sa nestíham učiť. Ale som rada, že mám takúto triedu, takýchto spolužiakov...

Reina Bertová, V. A


Po prázdninách som sa tešil na nových spolužiakov aj na nové pani učiteľky. Ťažšie si zvykám na nové predmety, ako je biológia a geografia. Každé ráno sa ale zobúdzam s tým, že sa niečo nové naučím. Často myslím a spomínam na bývalú pani učiteľku Tatianu. Svojich spolužiakov mám rád, pretože si s nimi rozumiem, nebijeme sa, nehádame sa a myslím, že tvoríme v triede dobrú partiu. Najviac si rozumiem s Vladkom, Tomášom, Nicolasom, Dominikom a Reinou. Cez prestávky často myslím na moju bývalú a najlepšiu spolužiačku Natálku, ktorá odišla na inú školu. Veľmi mi v triede chýba. Medzi moje obľúbené predmety patrí anglický jazyk, dejepis, informatika, telesná a hudobná výchova. Myslím, že som si už celkom na 2. stupeň zvykol a aj na novú triednu učiteľku Kvetku, ktorá je k nám milá a spravodlivá. Je mi ako druhá mama...

Adam Kulman, V. A


Na 2. stupeň si zvykám rýchlo a ľahko, až na to, že máme viac úloh a poznámok. Na to, že sa nám striedajú učitelia, som si ani nemusel zvykať, ale najradšej mám triednu učiteľku. Hodiny sú iné, na to som si ešte celkom nezvykol. Napr. technická výchova. Spolužiaci sú fajn, našiel som si nových kamarátov. 2. stupeň je pre mňa dôležitejší. Aj tým, že máme viac učenia a úloh, mám pred všetkým väčší rešpekt, ako na 1. stupni. Začal som tiež pracovať na časopise. Baví ma to. No a matematika je oveľa ťažšia ako na 1. stupni.

Ján Šopiak, V. A


Najprv som sa veľmi bála, aké to všetko bude. Predsa, je to nová škola. Prvý deň v škole bol pre mňa oveľa lepším, ako som si predstavovala. Dokonca aj kolektív mám lepší ako na 1. stupni. Hneď som začala mať rada túto školu. Vstávam však skôr. Na 1. stupni som necestovala do školy autobusom. Zvykla som si, že musím každý deň čakať na zastávke. Učím sa nové a trochu ťažšie veci. Mám veľkú a priestrannú triedu. Keď sa chcem do nej dostať, musím prejsť veľa schodov. Musím uznať, že celá škola je väčšia, ba až obrovská. Je v nej veľa tried a v tej mojej sa cítim super. Veľmi sa mi tu páči. Všetci sú ku mne milí. Spolužiaci aj učitelia. Zvykla som si tu rýchlo. Páči sa mi tu.

Barbora Turtáková, V. A


Pre mňa bol prechod z 1. stupňa na 2. veľmi ťažký. Najprv som si musel zvykať na skoré vstávanie. Pomaly som si zvykol na cestovanie autobusom. Spoznával som nových kamarátov a nové pani učiteľky. Nové predmety boli pre mňa ťažkým orieškom. Niektoré sú zábavné, niektoré ťažšie. Prekvapilo ma, že je nás v triede tak veľa. Tešil som sa, že môžeme do školy nosiť mobily, no to som ešte nevedel, že nám ich pani učiteľka každé ráno pozberá. No aby som nepísal iba zlé veci, napíšem aj niečo pozitívne. Konečne som medzi staršími žiakmi. Veľmi sa mi páči, že má každá trieda samostatnú šatňu. Páčilo sa mi, že sme si mohli vyberať z mnohých krúžkov. Páčilo sa mi, že sme si mohli vybrať miesto na sedenie. Samozrejme, som si sadol s najlepším kamarátom. Po čase nás však pani učiteľka presadila. Aj na to som si už zvykol.

Tomáš Baník, V. A


2. stupeň je super. Dobrí kamaráti, dobrí učitelia. Teším sa už na vysvedčenie. Ktoré vyučovacie predmety som si obľúbil? Dejepis, biológiu, slovenský jazyk, hudobnú, výtvarnú a technickú výchova. Najlepší učiteľ Kvetoslava Borošová. Najlepší kamaráti Tomáš, Janík, Niki. Baví ma nacvičovať scénky. Rád sa učím. Mám dobré známky. Už sa teším, keď si budeme dávať darčeky. Som veľmi rád, že som už na 2. stupni. Každý štvrtok sa teším na techniku. Triedu mám na 2. pochodí. Je veľmi pekná. Mám nových učiteľov i nových spolužiakov. Sme starší a viac pozorní. 

Dominik Voľanský, V. A