Erasmus v španielskej Granade

06.12.2022 18:53
Zo školy

Autor : Matej Remenár, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Erasmus v španielskej Granade

13. novembera 2022 sa dvanásť študentov gastronomických odborov vybralo do historického mesta Granada, kde pracovali v reštauráciach, hoteloch a cestovných agentúrach. Naša cesta sa začala vo vlaku smer Bratislava, kde nás vyzdvihol súkromný šofér a odviezol na viedenské letisko. Všetko išlo podľa plánu, prešli sme security kontrolou a tak už len zostávalo čakať na naše lietadlo.

Let bol príjemný a po úspešnom pristátí v Malage sme sa mikrobusom presunuli do Granady, kde sme boli pripravení stráviť dva týždne. Z letu sme boli viacerí unavení a na naše ubytovanie sme prišli v neskorých večerných hodinách. Na hosteli nás privítala milá španielka Elsa, ktorá nám podala informácie, ktoré mala. Ukázala nám naše izby a rozdala prístupové kľuče od izieb. Vybalili sme si veci a uložili sme sa na spánok.

V pondelok sme sa zobudili do slnečného rána a bol to náš oficiálne druhý deň v Španielsku. Navštívili nás slečny z partnerskej agentúry Universal Mobility, ochotne nám zodpovedali na naše otázky a vysvetlili systém, akým budeme v Granade fungovať. Po krátkom posedení sme sa rozdelili na dve skupinky a navštívili sme naše pracoviská a zoznámili sa s našimi nadriadenými. Všetko sa javilo bezproblémovo a každý bol s pracoviskom spokojný. V kuchyni si žiaci precvičili základné zručnosti, no prišli aj na nové trendy. Na recepcii sme mali možnosť nahliadnuť do systému a chodu hotela. Spoznali sme množstvo nových ľudí, s ktorými sme v kontakte na sociálnych sieťach doteraz.

Vo voľnom čase nám agentúra spestrila program o večernú vychádzku tradičnou gypsy časťou mesta s názvom Sacromonte. Je jedinečná pre svoju školu navštevovanú mladými ľuďmi z celého sveta, ktorí majú záujem tancovať tradičný tanec Flamenco. Zúčastnili sme sa aj večernej prehliadky grafitov miestneho umelca. Nechýbali ani poobedné lekcie španielčiny. Cez víkend pre nás boli zorganizované dva výlety. Prímorské mesto Nerja, ktorá nás všetkých očarila jej západom slnka a palác Alhambra v Granade s jedinečnou architektúrou.

Druhý týždeň sa niesol v znamení nakupovania suvenírov, oblečenia a rozlúčkou s mestom, ktorého sme mohli byť na dva týždne súčasťou. Ani sme sa nenazdali a ocitli sme sa na letisku. Let bol príjemnejší ako ten predošlý a v poriadku sme doleteli do Viedne. Presunuli sa do Bratislavy a nasadli na vlak domov. Vo vlaku sme už len spomínali a v niektorých ohľadoch smútili za Granadou.

Všetci sme si Erasmus v Španielsku naplno užili a radi by sme sa poďakovali pedagógom p. učiteľke Pšenkovej a p. učiteľovi Kútnikovi za ich trpezlivosť s nami a odvahu sa do takéhoto projektu pustiť. Práve oni boli jeden z dôvodov, že sme si takúto zahraničnú možnosť praxe tak užili.

Fotogaléria k článku