Exkurzia v Osvienčime

14.11.2022 19:35
Zo školy

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na úvod

          Exkurziu do bývalého koncentračného tábora Osvienčim by mal absolvovať asi každý. Zmení vám to pohľad na život počas 2. svetovej vojny, pretože jedna vec je o tom len počuť a druhá vec je presvedčiť sa o tom aj na vlastné oči, že niečo hrôzostrašné sa dialo za ostnatými drôtmi a tehlovými múrmi niekde v Poľsku a nikto tomu neveril. Pohne to srdcom a prinesie vám to príval nových vedomostí a neskutočných emócii ako to, že niekomu vôbec napadlo ubližovať takto kruto ľuďom?

          My, deviataci a ôsmaci, sme sa tejto exkurzie zúčastnili 10. 11. 2022 v štvrtkový sychravý deň. Po príchode na miesto hrôzy sme si nasadili slúchadla a pozorne počúvali výklad sprievodcu, už len ten pocit, že stojíme a chodíme po mieste, kde by sa počas 2. svetovej vojny bála vstúpiť čo i len noha a kde žilo a zomrelo tak neskutočne veľa nevinných ľudí len preto, lebo mali iné vierovyznanie, inú farbu pleti, či možno len iný názor, predsa to boli len ľudia, ktorí znášali neskutočné muky, pretože sa narodili takí, akí sa narodili. Nad vstupnou bránou nás vítal nápis: Práca šľachtí! Slovami pána sprievodcu nám boli popísané popísané desivé praktiky mučenia a zabíjania, každodenný život a útrapy väzňov. Múzeum dodnes ukrýva veci, ktoré boli tým nešťastníkom zhabané, ako napr. vlastné vlasy, obrovské množstvá okuliarov, oblečenia, topánok, kufrov. V hale budov sú fotografie väzňov, bolo nám ukázané, kde spali - aj na zemi, kde ich obhrýzali potkany, akú mali slabú hygienu či kde umierali v plynových komorách. Zabíjali sa pre tanier polievky. Stáli sme pri transporte, ktorý ich prevážal Osvienčim-Brezinka/Auschwitz-Birkenau. Niektorým sa podarilo utiecť, i keď pri stálom hliadkovaní a budove s vysokými múrmi, pred ktorými boli natiahnuté elektrické drôty, to bolo nemožné. Bol nám načrtnutý príbeh ľudí, ktorí končili v rukách doktora Mengeleho - Anjela smrti, ktorý na nich robil pokusy, ako keby to boli zvieratá.

          V dnešnej modernej dobe, kedy každý má svoje demokratické práva, je to neuveriteľné, ale tento koncentračný tábor tam stojí ako dôkaz a zároveň na výstrahu, aby sa to zverstvo a ubližovanie ľuďom neopakovalo - NIKDY!