Ľudové umenie našich predkov

28.06.2022 09:45
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na úvod

   Ani sme sa nenazdali a náš projekt „Žili sme v jednom štáte – Československu“ sa chýli ku koncu. V druhý májový týždeň prišli tentokrát konečne žiaci z partnerskej školy v Prachaticiach k nám, do Dobrej Nivi. Naozaj po prvý krát, pretože počas trvania projektu, kvôli pandémii, mohli predtým pracovať iba cez počítače, formou virtuálnej aktivity. Všetci naši žiaci boli plní očakávania. Privítali svojich kamarátov v slnečné ráno a previedli ich areálom školy. V ten deň boli aj oslavy 60. výročia založenia ZŠ s MŠ Juraja Slávika Neresnického v Dobrej Nive. A tak sa všetci na oslave aj zúčastnili. A nielen to, dokonca svojím vystúpením prispeli aj do programu a porozprávali o projekte.

   A čomu bola vzdelávacia aktivita na našej škole venovaná? Čomu inému, než ľudovému umeniu. Umeniu, ktoré je obom národom blízke a na ktoré by mali byť hrdé. Popoludnie prvého dňa sa nieslo v duchu „školy tanca“. Pani učiteľka Kvetka Babiaková, ktorá je príkladom vrúcneho vzťahu k ľudovej kultúre, učila slovenských i českých žiakov tri tance. Takto roztancovaní sa potom vybrali na prechádzku obcou Dobrá Niva a skončili u pána starostu, ktorý im porozprával rôzne informácie o obci.

   V druhý deň sa školou ozývala hudba, spev. Zážitok to bol nielen pre projektových žiakov, ale i iných žiakov školy, ktorí sa postupne chodili pozerať na jednotlivé vystúpenia. V telocvični sa najskôr zoznámili so slovenským krojom, jeho časťami a využitím. Projektoví žiaci sa pochváli tancami, ktoré sa naučili v predchádzajúci deň. A potom sledovali vystúpenia profesionálnejších súborov – Dobronka z našej školy, DFS zo ZŠ v Očovej a DFS Vartášik z Krupiny. A keďže doobedie bolo trochu usedené, popoludní sa spoločne vybrali na dlhú prechádzku náučným chodníkom Dobrej Nivy.

   Slovensko ponúka svojim návštevníkom bohaté ľudové pamiatky. A niektoré z nich žiaci objavovali počas tretieho dňa. Najskôr spoznali ľudovú architektúru v malebnej obci Vlkolínec, presunuli sa do centra Slovenska, do Banskej Bystrice, aby v závere dňa navštívili drevený kostolík v Hronseku. Spoznať ľudové umenie bez ľudových remesiel by nemalo význam. A tak sme nezabudli ani na ne. V posledný deň vzdelávacej aktivity žiaci tvorili, skúšali, spoznávali rôzne remeslá na tvorivých dielňach – výroba syra, tkanie, práca s ľanom, práca s voskom, vytváranie ozdobných vencov, práca s kožou, práca s hlinou. To všetko mali možnosť vyskúšať. A potom od umenia k športu. Poslednou aktivitou, kde si mohli zmerať svoje sily, bolo športové popoludnie.

   Certifikáty, recepcia s typickými dobrotami, tanec, rozlúčka. A je to tu. Definitívny koniec vzdelávacej aktivity, definitívny koniec projektu.Projektu, ktorý uzrel svetlo-sveta v septembri 2019, prešiel mnohými aktivitami, ktorý znamenal zrod nových priateľstiev. Projektu, ktorý nás naučil, že to, čo je teraz slovenské a české, bolo v minulosti československé. A prečo? Pretože sme žili v jednom štáte – Československu.

   Projekt skončil. Ale určite neskončilo priateľstvo medzi školami. Medzi ZŠ s MŠ Juraja Slávika Neresnického v Dobrej Nive na Slovensku a ZŠ Vodňanská v Prachaticiach v Českej republiku. Je už len na žiakoch a na učiteľoch oboch škôl, aby toto priateľstvo naďalej rozvíjali. Necháme sa prekvapiť, akou formou sa tak stane.

   Posledný pozdrav, posledné zamávanie. Dovidenia priatelia.


Mgr. Kružliaková Miriam,  koordinátor projektu

Fotogaléria k článku