Svet okolo nás - KUBA

10.05.2019 22:40
Zo školy

Autor : Samuel Hujo, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na úvod

Kuba - krajina, ktorú si každý predstaví ako jednu z najkrajších na Zemi. Je to ale naozaj tak?

Žiaci 8. a 9. ročníka sa presvedčili, že Kuba nie je taká, ako si ju mnohí predstavovali, ale celkom iná. Prezentáciu si pre nás pripravili dvaja páni, ktorí žili na Kube viac ako 2 mesiace.

Dozvedeli sme sa rôzne zaujímavé fakty, ktoré nás zároveň veľmi prekvapili. Fauna a flóra je na Kube asi to najzaujímavejšie, od všemožného vtáctva, ktoré nikde inde nenájdete, až po 40 metrov vysoké stromy.

Žiakov asi najviac prekvapila ekonomická situácia Kuby. Niektorí si mysleli, že Kuba je veľmi vyspelá krajina, iní zasa,  že obyvatelia tohto exotického miesta žijú len v bambusových chatrčiach.

Žiaľ,  Kuba svojou ekonomikou za ostatnými krajinami zaostáva. Cigary, rum a cukor - to všetko k nej neodmysliteľne patrí a  sú to položky, na ktorých si môže štát vylepšiť situáciu. Tak prečo to nerobia?  Pretože ešte od dávnych čias majú Kubánci zakázaný vývoz svojich produktov. 

Každému táto prednáška navodila iné pocity, mne napríklad také, že už je najvyšší čas rozmýšľať nad letnou dovolenkou. Kuba je skutočne krásna. Hoci - život v nej zrejme jednoduchý nie je.

Na záver sme sa dozvedeli, že cestovatelia, ktorí k nám teraz, začiatkom mája,  zavítali, si pre nás na budúci rok chystajú prednášku o Iráne.