Aj deti boli na rodičku

13.05.2019 19:54
Zo školy

Autor : Mika Miko , ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Pred mesiacom sme mali netradičné "rodičko". Na rodičovské združenie prišli nielen naši rodičia, ale aj my, žiaci 5. C. Chceli sme im ukázať, čo všeličo sme sa naučili a okrem učenia aj vytvorili.

Celý deň sme sa na to tešili. Pripravili sme skutočne veľké prekvapenie. Najprv sme vyrobili chutné jednohubky s bryndzovou a mrkvovou pomazánkou, sčasti posypali nakrájanými cíbikmi. Potom sme uvarili bylinkový liečivý a ovocný čaj a ponukali sme aj kávu podľa chuti. Naša triedna pani učiteľka upiekla perfektné koláče. Viete si predstaviť, akí boli naši rodičia prekvapení?

Ale jedlo a MY, teda naša prítomnosť nebolo jediné prekvapenie. Hneď ako triedna učiteľka prebehla dôležité informácie o triede, správaní a výsledkoch učenia, predstavila súťaž Hľadá sa energia, do ktorej sme sa zapojili pod názvom Energeťáčikovia. Ukázala im naše logo, plagát a pozreli sme si aj video, v ktorom sme vysvetlili, čo je kilowatthodina. 

Potom spolužiaci z legového krúžku predstavili svojich robotov, ktorých si sami postavili aj naprogramovali. Určite to nebola ľahká práca. Jedna robotická ruka prenášala papieriky z jedného miesta na druhé, druhý robot sa vedel pohybovať a parkovať. Tretí robot si dokázal zapamätať farby, ich poradie a potom ich potriediť podľa zadania. Bolo to fascinujúce!

Potom prišli na rad súťaže pre rodičov. Najprv si traja žiaci vybrali troch rodičov, s ktorými vyrábali autíčka na balónový pohon. Keď si ich už vyrobili, tak sa urobili preteky, na ktorých sa rozhodlo, kto má najrýchlejšie autíčko.

Do druhej súťaže sa tiež zapojili traja rodičia. Mali prichystanú nádobku s vodou, v ktorej bola slamka s balónikom. Rodičia mali do slamky trikrát fúknuť, aby balón vytlačil vodu z nádobky do odmerného valca. Kto väčší objem vody vytlačil, pravdepodobne mal väčší objem pľúc. Najväčším prekvapením bolo, keď vyhrala jedna mamička.

Toto ,,rodičko" prebehlo rýchlo, ani nevieme ako. Aj mne sa páčilo. Nakoniec sa pani učiteľka všetkým poďakovala za účasť a dobre naladení so zážitkami sme sa pobrali domov.