GEW - Týždeň globálneho vzdelávania

18.12.2021 20:28
Zo školy

Autor : Dominika Glosová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Ako to už býva zvykom, aj tento rok sa na našej škole - v dňoch 15. – 19.11. - konal Týždeň globálneho vzdelávania. Aj napriek nie práve priaznivej situácii s pandémiou Covidu-19 sa našim učiteľom a vedeniu školy podarilo pozvať mnohých odborníkov z rôznych oblastí a zabezpečiť nám tak pestrý program počas vyučovania. Navštívili nás známe osobnosti, ako napríklad fyzik Juraj Tekel či vedec Pavol Čekan – týchto prednášok som sa zúčastnila aj ja.

Prednáška pána Tekela s názvom Časticová fyzika od A po Z ma veľmi zaujala. Aj napriek tomu, že fyzika nie je práve môj obľúbený predmet a časticová fyzika nie je práve jednoduchá téma, pán Tekel vedel podať informácie jednoducho a pútavo. Dozvedeli sme sa niečo o objavení častíc, ich veľkosti, zložení a štruktúre. Začali sme atómom (A), skončili Z bozónom (Z) a medzitým sme sa naučili veľa nového.

Beseda s pánom Čekanom bola taktiež veľmi príjemným a zároveň poučným programom. Pán Čekan nám porozprával o svojich študentských rokoch, pracovných skúsenostiach, živote na Islande a pridal aj zopár informácií z osobného života. Veľmi sa mi páčil jeho otvorený, úprimný a priateľský prístup pri rozprávaní a zodpovedaní našich otázok. Myslím si, že táto beseda bola pre mnohých z nás poučná a motivačná zároveň.

Ako každý rok, aj tento rok sme si počas Týždňa globálneho vzdelávania užili kopec zábavy, spoznali nových ľudí a dozvedeli sa veľa nových vecí. Ďakujem vedeniu školy a našim učiteľom za sprostredkovanie zaujímavého programu a teším sa na to, čo si pre nás pripravia budúci rok.