Jesenné prázdniny

08.11.2021 09:08
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na úvod

    V rámci jesenných prázdnin naša škola každoročne pripravuje deťom program. Tak to bolo aj tento rok. Nakoľko bol veľký záujem detí, program sme mohli zrealizovať.

    Prvý deň prázdnin sme si prichystali pre deti výlet do mesta Zvolen. V sprievode pani vychovávateliek Mgr. Mikulovej a Mgr. Polcovej išli na výstavu, ktorú organizovalo Podpolianske osvetové stredisko z názvom Ľan – od stebla k látke. Deti boli oboznámené s pestovaním ľanu, mohli si chytiť ľanové semienko a tiež si mohli vyskúšať celý výrobný proces, ktorý sprevádzal spracovanie ľanu. Spievali si popri tom piesne, ktoré boli typické práve pri týchto činnostiach (napríklad pieseň Močila konope). Na záver ľan vyčesali a mohli si vyskúšať aj pradenie na kolovrátku a tkanie na tkáčskej zostave.

    Po prestávke boli pre deti prichystané tvorivé dielne, kde si detičky mohli vyrobiť vlastný odznak, ktorý si mohli samé navrhnúť. Následne hádali hádanky, spievali pesničky a naučili sa pliesť náramky spôsobom, akým sa vyrábali ozdobné šnúrky do ľanových košieľ alebo šiat.

    Deťom sa výstava aj dielne veľmi páčili a boli rady, že sa dozvedeli niečo nové zo svojej histórie, a že si mohli vyskúšať spracovanie ľanu. Pri prechádzaní námestia pani vychovávateľky poukázali aj na pamiatky, ktoré sa nachádzajú v našom meste, a tak mali deti možnosť opäť sa dozvedieť niečo nové .

    Druhý deň prázdnin mali deti naplánovanú turistiku s pani vychovávateľkou Buljanovou a pani asistentkou Svancárovou sa vybrali po prírodných krásach Dobrej Nivy . Zvolili si teda trasu cez Gavúrky, kde cestou prikrmovali zver a kochali sa prírodnými krásami, ktoré sa im cestou naskytli. Nádherné slnečné počasie dotváralo atmosféru úplne dokonale, a tak deti ani nevnímali, že prešli krásnych 6.5 km.

    Pripravila Mgr. Lucia Polcová

Fotogaléria k článku