Oslavy 76. výročia konca 2. svetovej vojny

17.06.2021 08:03
Zo školy

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na úvod

    V predvečer 76. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe sme si aj v Dobrej Nive pripomenuli tento významný medzník nielen v histórii Európy, ale predovšetkým vo vývoji našej svojbytnosti a vyvrcholení nášho národnooslobodzovacieho zápasu proti fašistickej porobe. Tradičné oslavy tohto významného dňa, ktorý sa v obci vždy spájal aj s oslavou Dňa matiek a vystúpením detí v kultúrnom programe sa zredukovali len na položenie vencov ku pamätníku obetiam padlým v 1. a 2. svetovej vojne a slávnostné príhovory starostu obce Ing. Milana Jakubíka a predsedu ZO SZPB Mgr. Jána Slosiarika. Pietneho aktu sa zúčastnili aj viacerí členovia organizácie i ďalší spoluobčania, ktorých tento deň nenecháva ľahostajnými. Obidvaja rečníci vo svojich príhovoroch upriamili pozornosť na možný nástup skrytých foriem fašistickej ideológie a tiež na to,že je potrebné začať si klásť otázku, čo bude s našou krajinou o takých 10 – 20 rokov? Aké hodnoty bude naša spoločnosť vyznávať, keď pamätníci minulej doby odídu a nastúpia novodobí vykladači dejín? 

    Je preto úloha nás všetkých aktívne obhajovať myšlienky mierového spolunažívania. Poukazovať na tých, ktorí zámerne prekrúcajú historické skutočnosti, ži bagatelizujú vojnové utrpenie. A tieto myšlienky je potrebné vštepovať predovšetkým mladej generácii, ktorá hrôzy pozná len z filmov či literatúry.

    V obci už desať rokov sa pravidelne organizuje 8. mája turistická akcia, ktorá má začiatok na Námestí SNP pri pamätníku. Pripomíname si tak koniec vojny a pokojný mierový život. Akciu organizuje Základná škola s materskou školou Juraja Slávika Neresnického a zúčastňujú sa jej deti so svojimi rodičmi a taktiež pedagógmi školy. Minulý rok sa síce pre pandémiu neuskutočnila, tento rok však v obmedzených podmienkach sme urobili vychádzku do nášho chráneného územia Gavurky. Záver akcie patril „opekačke“, z ktorej mali deti najväčšiu radosť. Tá už bola však v Borovom hájiku na Rovienke, z ktorého by sa mal za pár rokov vytvoriť lesopark. Aj keď v predchádzajúci deň pršalo, nám celý deň svietilo slniečko a prežili sme spolu krásny deň. Bolo to priam symbolické, keď nevľúdnu dobu vystrieda radostný čas.


Mgr. Ján Slosiarik

Fotogaléria k článku