Zem Ti dáva šancu. Dáš aj Ty šancu Zemi?

29.05.2019 17:14
Zo školy

Autor : Patrícia Gabrišová, ZŠ A. Bagara Trenčianske Teplice

Späť na úvod

 Naša Zem, tretia planéty Slnečnej sústavy, ktorá je zároveň jediná nositeľka života, je stará 4, 5 miliardy rokov, pričom človek, najvyšší živočíšny druh, je jej obyvateľom približne 2,5 milióna rokov. Je to zatiaľ jediný domov, ktorý má, ale svojou nerozvážnosťou a ľahostajnosťou si ho úspešne ničí.

Urobíme niečo preto, aby to bolo iné? Máme šancu ! 22. apríl je dňom Zeme.

Tej našej. „ Uvedomujeme si, že životné prostredie je nechránime dostatočne. Preto sme sa so spolužiačkami z ôsmej triedy (Lillian Rožánková, Kiara Žáčková, Karolína Janíková) rozhodli, že vytvoríme projekt na tému Plasty, v rámci ktorého urobíme prezentácie pre prvý stupeň, kde menším žiakom vysvetlíme, prečo sú plasty nebezpečné a ako zmenšiť ich počet v prírode“ vysvetľuje ôsmačka Kristína Sirotná.

Prečo je potrebné eliminovať plasty?

Problém plastov je skutočne závažný, pretože sa nachádzajú všade okolo nás, vo voľnej prírode, v moriach, či oceánoch. Ako mikroplasty sú prítomné v nemalej miere aj v našom tele, pričom sa nerozkladajú a môžu spôsobovať zdravotné ochorenia. Našťastie – existujú riešenia. „ Vedeli ste napríklad, že existuje plastové vrecko, ktoré sa rozloží vo vode? Slúži na to, aby sme naše telo aj prírodu ochránili pred znečistením. To však pre slovenské trhy ešte nie je dostupné, ale my ponúkame tiež alternatívu – eko – tašky, ktoré sme vyrobili v Centre voľného času za pomoci Ing. Mercellovej. Sú rovnako užitočné ako hocijaké plastové tašky, aké dostanete k nákupu v Tescu, ale neničia naše životné prostredie “ – odporúča Kristína. Aktivity ku Dňu Zeme sa z dôvodu veľkonočných sviatkov presúvajú na májový termín, ale to dokazuje len to, že o našu zem by sme sa mali zaujímať celoročne – rovnako, ako to robí ona pre nás.

Text pripravili žiačky ôsmeho ročníka