Slávni maliari v Krakowe

29.05.2019 17:21
Zo školy

Autor : Denisa Križanová, ZŠ A. Bagara Trenčianske Teplice

Späť na úvod

Posledný marcový týždeň sa skupina 6 žiakov Základnej školy Andreja Bagara v Trenčianskych Tepliciach zúčastnila medzinárodného žiackeho stretnutia v Krakowe v rámci projektu Erasmus+. Ide o výtvarne zameraný projekt na dva roky, na ktorom spolupracujú žiaci zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Talianska. Názov projektu „Slávni maliari medzi nami“ skrýva dva významy – spoznávanie diel významných svetových maliarov a zároveň hľadanie maliarskych talentov medzi deťmi. Keďže je projekt financovaný z fondov EU, projekt umožňuje štyri žiacke stretnutia. Prvé, v Poľsku, už máme za sebou. Stretnutie v meste Arezzo sa uskutoční v polovici mája, v Brne v septembri a o rok budeme hostiť našich partnerov v Trenčianskych Tepliciach.

„Na takéto projektové stretnutie som cestovala prvýkrát. Na škole už od októbra realizujeme projektové hodiny, deti vytvorili množstvo krásnych dielok a bolo úžasne vidieť, ako inak možno veci robiť, aké iné techniky sa pri práci dajú použiť. Veľmi ma to inšpirovalo.“ vyjadrila sa o stretnutí Mgr. Lucia Janišová, učiteľka výtvarnej výchovy na základnej škole.

Program stretnutia bol rozložený do troch dní. Prvý deň prebiehal na hosťujúcej škole. Žiaci si prezreli školu, navštívili triedy, kde prezentovali svoju krajinu, mesto a školu v anglickom jazyku. Súťažili vo vedomostnom kvíze, kde museli dokázať, čo sa za necelý rok v projekte naučili. Druhý deň absolvovali exkurziu v soľnej bani Wieliczka a potom pracovný workshop v Galérii moderného umenia. V stredu sme išli po stopách histórie a remesiel starého Krakowa. Navštívili sme Podzemné múzeum na hlavnom námestí. „Po múzeu sme išli do galérie, v ktorej boli všade len originálne obrazy a niektoré boli naozaj veľmi veľké. Niektoré aj cez celú stenu!“ s nadšením rozprávala Michaela Komárková, žiačka 5. triedy. „Skutočne galéria deti ohromila. No i nás, učiteľky, nie však obrazmi, ale tým, ako fundovane deti o obrazoch debatovali, kládli zaujímavé otázky, všímali si techniky, detaily obrazov a vyjadrovali svoje dojmy. Je to dobrý pocit, keď zistíte, že sa naučili deti viac ako ste vôbec očakávali,“ vyjadrila sa hlavná koordinátorka projektu, Mgr. Denisa Križanová, zástupkyňa riaditeľa tunajšej školy.

Všetkým zúčastneným sa v Krakowe veľmi páčilo. Určite sa oplatí toto pekné mesto navštíviť. Aké tipy pre Vás účastníci stretnutia majú? „Určite zájdite do reštaurácie Deravý kotlík a dajte si ďatelinkové pivo alebo do Motýlieho múzea a vyskúšajte si vo virtuálnej realite posadiť motýľa na ruku.“ radí Viktória Holá. Veríme, že už čoskoro pribudnú ďalšie zážitky z ďalších stretnutí. O tých najbližších z krásneho mesta v Taliansku Vás budeme informovať už čoskoro.