Nebezpečný drak

10.04.2021 11:50
Zo školy

Autor : Martin Benko, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

Nebezpečný drak

V jednej malej dedinke bolo malé dievčatko, ktoré nemalo žiadnych kamošov, a preto sa rado hralo zo zápalkami Preto ju všetci volali dievčatko so zápalkami.

Ale raz okolo nej išiel jeden chlapec a zapáčila sa mu, ale on sa jej to bál povedať. Hanbil sa, lebo mu každý vravel, že je Valibuk a bál sa, že sa mu budú smiať. Ale v jeden deň sa stala taká vec, že dievčatko so zápalkami zmizlo. A tak jej otec rozvešal plagáty. Tomu, kto ju nájde, ju sľúbil za ženu a chcel mu dať aj odmenu 100 dukátov. Potom išiel hneď za kráľom a poprosil ho, či nemôže vyslať svojich vojakov, ktorí by ju našli. Ale vtom tam prišiel aj Valibuk a povedal, že ide s nimi, tak sa vybrali na cestu. Keď tam prišli, počuli krik z jaskyne. Išli sa tam pozrieť, ale Valibuk sa schoval za kameň. Vtom tam zbadali trojhlavého draka. Vojaci sa hneď do neho pustili, ale nemali dostatok sily na to, aby ho zabili. Valibuk našťastie zostal za kameňom a prežil. Rýchlo utekal za kráľom, aby mu tú správu oznámil. Kráľ nebol nadšený, lebo iných vojakov nemal. Valibuk začal hneď cvičiť a po jednom týždni tam išiel aj s brnením a mečom. Keď tam došiel, tak zobral veľký meč a odsekol drakovi jedným švihom všetky tri hlavy.

Zobral dievčatko so zápalkami a doviedol ho k jej otcovi. Otec mu dal 100 dukátov, Valibuk sa neskôr s dievčatkom oženil a žili šťastne až do smrti.