Deň učiteľov

24.03.2021 22:20
Zo školy

Autor : Peter Parizek, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

        28. marec je sviatkom všetkých učiteľov, bez ohľadu na to, na ktorom stupni vzdelávania pôsobia. Je spätý s menom učiteľa národov - Jána Amosa Komenského, pedagóga, ktorý sa svojou činnosťou a názormi na úlohu vzdelania v živote jednotlivca i spoločnosti zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti v dejinách ľudstva.

        Prácu učiteľa si však mladí vedia oceniť až keď dospejú. Vtedy skutočne ohodnotia vzťah, ktorý k nim učitelia mali. Spomenú si na pani učiteľku či učiteľa, ktorí ich trpezlivo učili čítať a písať a otvorili im tak cestu k poznávaniu. Spomenú si na pani učiteľky a pánov učiteľov, ktorí na nich boli prísni a pomohli im vniknúť do tajov matematiky, poznania prírodných zákonov, nádhery literatúry a naučili ich aj spievať a športovať. Uznajú, že pripravili svojim učiteľom radostné, ale i ťažké chvíle, že ich práca nekončí zvonením a že aj ich učitelia majú vlastné rodiny, vlastné deti, o ktoré sa treba tiež starať.

        Nedá mi nepripomenúť súčasnosť, keď do našej práce prenikli nikdy nepoznané zmenené podmienky. Keď sme sa stali učitelia cez internet, keď zrazu nie sme s deťmi každý deň v škole. Keď sa spolu dohovárame cez stránku školy, obrazovku monitora, keď rodičia sú nútení vniknúť do vecí, ktoré počúvali sprostredkovane od svojich detí a stávajú sa často súčasťou vyučovania. A už sa nevieme dočkať dní, kedy deti privítame opäť v škole.

        Z celého srdca prajem všetkým kolegom k sviatku pevné zdravie, správnu motiváciu, ľudskú a kolegiálnu klímu v škole. Nech sa nám spoločne podarí naplniť krédo: „Dobrá škola je tá, kde učitelia milujú deti a vážia si ich rodičov, kde žiaci milujú a rešpektujú svojich učiteľov a v neposlednom rade aj rodičia si učiteľov vážia práve preto, čo robia pre ich deti.“

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                PaedDr. Peter Parízek