Slohy našich detí

26.03.2021 11:22
Zo školy

Autor : Lucia Petková, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

Aj napriek tomu, že vyučovanie na druhom stupni základných škôl prebieha dištančne, nezanevierame ani na písanie slohov, dokonca príhovorov. Naši žiaci si na hodine slovenčiny mali pripraviť krátky príhovor pre novomanželov. Žiaci sa svojej úlohy zhositili naozaj zodpovedne a každý z nich napísal krásny príhovor plný citu. Pár z nich vám prinášame v krátkom článku. 

Drahá naša rodina,

   srdečne vás všetkých vítam na svadobnej hostine našich novomanželov. V prvom rade by som sa chcela prihovoriť hlavne im dvom. Život človeka sa vyvíja a delí na etapy, ktoré sú prirodzenou súčasťou ľudského bytia. Milí novomanželia, aj napriek tomu, že ste ešte mladí a plní očakávaní, niektorými medzníkmi života ste už prešli aj vy. Aj keď ich nebolo ešte tak veľa, ako keď sa hodnotí život človeka pri inej príležitosti, životnom jubileu. Čas sa však nedá predbehnúť a vy sa nachádzate práve v tej životnej etape, v ktorej sa nachádzali ľudia pred vami už toľkokrát.        

    Milí novomanželia, vaši rodičia túžobne očakávali narodenie svojho prvoradého dieťaťa. Rozdiel bol iba v tom, že rodičom ženícha sa narodil chlapec, bol už vtedy „veľkým chlapcom“, čo mu ostalo až do dospelosti. Rodičom nevesty sa narodila dcéra, ktorá už v kolíske bola milým modrookým stvorením.

    Prvé lásky a prvé sklamania často robili vašim rodičom vrásky na čele. Vysoká škola spojila vaše osudy, dúfam, že navždy. Prežili ste krásny čas mladosti a spoločných výletov. Všetko sa raz skončí, všetko sa raz začne.

    Dnes vstupujete do manželstva a verím, že vás nič nerozdelí. Už nie ste naivné deti, avšak ani ostrieľaní manželia. Nechajte si preto poradiť, ľúbte sa, chcite sa a vážte si jeden druhého. Iba tak vaše manželstvo vydrží všetky skúšky. Iba tak vydržíte spolu do konca. Manželstvo nikdy nie je ideálne, rodina nikdy nie je ideálna, musí však byť fungujúca. Manželstvo je cesta, tak ako to často prízvukuje aj váš oddávajúci, teda náš pán dekan. Cieľom manžela a manželky je priviesť toho druhého do neba. Boli daní jeden druhému, aby si boli vzájomnou oporou a spoločne zvládali prekážky života. Buďte tým jeden pre druhého.

    Svoj príhovor by som chcela ukončiť slovami sv. Pavla : „Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nerozčuľuje sa, nevystatuje sa, nie je hanebná, nie je sebecká, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. Láska nikdy nezanikne.“

Lili


Milí novomanželia Veronika a Ľuboš!

    Ľúbite sa a rozhodli ste sa svoju lásku spojiť manželstvom. Ujímam sa špeciálnej úlohy, ktorou je privítať vás všetkých pri tomto slávnostnom svadobnom obede, kde sme sa zišli, aby sme v rodinnom kruhu a v príjemnej atmosfére oslávili váš svadobný deň.

    Za nás všetkých vám chcem vysloviť moje najsrdečnejšie blahoželanie. Nech váš dnešný deň patrí medzi tie najkrajšie vo vašom živote a nech sú rovnako krásne aj dni, ktoré budú nasledovať, ktorými už budete kráčať ako manželia. Váš život bude pokračovať spoločnými nedeľnými obedmi, každodennou rannou kávou, nákupmi, prechádzkami, hraním sa, či čítaním rozprávok vašim deťom Ľuboškovi a Eliške, želám vám, aby tieto bežné chvíle boli výnimočné.

    Milí novomanželia, vážení svadobní hostia, pripíjam teda na nevestu a na ženícha, na ich spoločný život, šťastie, lásku, na vzájomné porozumenie, aby sa vám darilo v ďalších rokoch spolunažívania a aj vo výchove vašich nádherných detí.

    Nazdravie!

Naty