Koronavírus a vyučovanie

24.03.2021 22:20
Zo školy

Autor : Timea Leštachová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

KORONAVÍRUS

        Celá táto situácia s ochorením COVID-19 začala koncom roka 2019 - v decembri, no nikto nevedel čo nás čaká.

        Slovensko malo v marci 2020 potvrdený prvý prípad ochorenia COVID-19. Postupne pribúdali ďalšie a v polovici marca 2020 v desiatkach denne. Od 13. marca 2020 boli prijímané preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy. Zatvorené zostalo takmer všetko : školy, škôlky, obchody (okrem lekární, potravín a drogérie), živnostnícke podniky, nákupné centrá... . Celý svet sa akoby pozastavil, všetci sa chránili a zostali doma. Väčšina ľudí sa preniesla do online života, ktorý z časti ešte pretrváva. Celé toto uvoľnenie zeme sa odzrkadlilo na prírode, ktorá sa ako by zázrakom vyčistila. Vzduch, moria...

        Tieto prísne opatrenia dočasne pomohli znížiť nárast tohto nového infekčného ochorenia. Počas leta sa počty výrazne nezvýšili.

        Pri viditeľnom zlepšení epidemickej situácie sa opatrenia na celom svete postupne začali uvoľňovať, bohužiaľ nie na dlho. Kvôli zhoršeniu epidemiologickej situácie sa v septembri 2020 začali znovu sprísňovať. Spočiatku pomerne malý počet obetí koncom roka 2020 podstatne vzrástol a počet nakazených sa taktiež zvýšil. Nie len preto, že opatrenia neboli dostačujúce, ale hlavne preto, že ich väčšina ľudí nedodržiavala.

        Počty nových prípadov, hospitalizovaných a obetí sa v priebehu januára a februára 2021 významne neznížili.

        Od konca roka 2020 prebieha vakcinácia. Väčšina z nás stále pokračuje v každodenných aktivitách, ale online, pretože aktuálna epidemická situácia nám ešte stále nedovoľuje návrat k bežnému životu. Každému chýba sociálny kontakt, divadlá, kiná, výlety, prechádzky do prírody... .

ONLINE VYUČOVANIE

        Asi každý si už vyskúšal aké je to pracovať/učiť sa z domu. Nie je to ľahké a ani zďaleka nám to nenahradzuje pocit, byť fyzicky v škole. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sústrediť sa na dištančnom vyučovaní z domu nie je najľahšie. Rozptyľuje nás klasické domáce prostredie, či už pri nás niekto je, alebo prechádza okolo. Stačí malý pohyb a už sme mysľou inde a ak sa nás vyučujúci spýta nejakú otázku, tak je samozrejmé, že nevieme odpovedať.

        Určite je taktiež ťažké vyučovať v tejto dobe na diaľku. Vyučujúci sa snažia vysvetliť učivo a žiaci nevnímajú, nepočúvajú alebo sa venujú inej aktivite.

        Preto, ak sa chceme vrátiť k normálnemu životu, mali by sme sa všetci chrániť, ako to len ide, dodržiavať stanovené pravidlá, a tým ochraňovať aj svojich blízkych.