Pedagogické asistentky

21.03.2021 18:30
Zo školy

Autor : Dominika Chudá, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

Oslovila som naše dve pedagogické asistentky Moniku Mjartanovú a Julianu Kollárovú.

Dobrý deň, môžem s vami urobiť interview? Oslovila som najskôr p.asistentku Moniku.

Áno, môžeš,  budem veľmi rada.

Prečo ste sa rozhodli robiť pedagogickú asistentku v základnej škole?

Práca s deťmi ma baví, no zatiaľ som mala možnosť pracovať iba s deťmi v materskej škole, a tak som chcela som vyskúšať aj prácu s deťmi v základnej škole.

Aká je náplň vašej práce? Páči sa vám táto práca? Prečo? 

Moja práca je zameraná na pomoc deťom, ktoré potrebujú dlhší čas na učenie. Áno, páči sami, rada deťom pomáham. 

Prečo robíte asistentku práve na našej škole ?

Kedže som robila v MŠ Hronských Kľačanoch, naskytla sa mi príležitosť pracovať u vás na základnej škole a s tým aj nová výzva.

Čím ste chceli byť, keď ste boli dieťa?

Chcela som byť zverolekárka, lebo mám veľmi rada zvieratá.

Potrebujete nejakú školu k tomu, aby ste mohli robiť pedagogickú asistentku? Ak áno, čo sa tam učí?

Áno, potrebujeme na to pedagogickú školu, ktorú som študovala v Leviciach. Študovala som ju  v odbore Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo pre základné školy. Hlavné predmety sme mali pedagogiku, psychológiu, biológiu, slovenčinu a hlavne pedagogickú prax, ktorú sme vykonávali priamo v materských a základných školách.

Čo si myslíte o tejto situácii?

Tá to situácia je ťažká nielen pre učiteľov, ale hlavne pre deti a budem veľmi rada, keď nastúpia všetci žiaci do školy, lebo osobný kontakt je ten najlepší.

Druhú som oslovila slečnu asistentku Julku. Prečo ste sa rozhodli robiť asistentku v našej ZŠ a čo je náplňou vašej práce? 

Rozhodla som sa, že budem robiť asistentku učiteľa nakoľko ma od malička bavila práca s deťmi a vždy som túžila pracovať v školstve. Som rada, že sen sa mi splnil. Náplň mojej práce je, že pomáham žiakom, ktorí to potrebujú, a tak som k nim pridelená a počas hodiny, keď učiteľ vysvetľuje učivo sedím pri žiakovi a pomáham mu.

Páči sa vám vaša práca a ako dlho tu pracujete? Aké vlastnosti sa vám na deťoch páčia a aké nie? 

Áno, páči sa mi veľmi táto práca a som rada, že ju môžem vykonávať. V tejto škole pracujem už druhý rok, túto ponuku práce som našla na internete a veľmi som sa potešila, keď som mohla dostať možnosť tu pracovať. S deťmi sa mi pracuje dobre. Niekedy sa mi nepáči, že často nepočúvajú, čo im poviem a často odbiehajú na wc a pijú vodu počas hodín, ale páči sa mi, že vedia spolupracovať a darovať človeku tú detskú úprimnú radosť z maličkostí.  

Čo si myslíte o tejto situácii?

Ťažko  sa k nej vyjadruje, je mi veľmi ľúto, aký ma dopad toto ochorenie na vývoj života detí, ale aj vďaka tejto situácii sa  môžu viac venovať svojim aktivitám a viac tráviť  čas v prírode a hlavne nezabúdajte na sociálne kontakty s kamarátmi, ale s použitím rúška, lebo to je dôležité.

Ďakujem za rozhovor a prajem vám veľa úspechov v práci a  ešte pekný deň :) 





Fotogaléria k článku