Online vyučovanie z pohľadu žiaka

24.03.2021 22:20
Zo školy

Autor : Marek Rudický, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na úvod

        Tak pozrime sa na online vyučovanie. Trochu teórie na začiatok. Online vyučovanie začalo niekedy v marci/apríli minulého roka. Online vyučovanie vzniklo kvôli vírusu, ktorý prevláda vo svete dodnes a to je Covid-19.

        A tak sme museli vybrať slúchadlá s mikrofónom, kamery a mohli sme sa začať učiť. Vyučovanie prebieha ako vždy 45 min a sú medzi nimi 10-15 minútové prestávky. Niektoré školy majú menej hodín, iní majú rovnaký počet a zase ďalší žiaci začínajú okolo 9 a končia až o 15. Ach, čo už, pokiaľ bude asi prevládať pandémia, tak sa našich obľúbených učiteľov a lavíc nedočkáme. Aké to má plusy a mínusy? No snáď by som mohol na tieto otázky odpovedať subjektívne – môj pohľad.

        Ja to mám tak, že som žiak posledného ročníka na základnej škole a veľmi mi prekáža, že sa všetko deje pomaly a nevieme priame rozhodnutia ohľadom prjiímačiek, monitorov a podobných vecí na stredné školy. Ale, ako to majú ostatní žiaci? Tak v prvom rade treba zdôrazniť, že nie všetci majú na takýto spôsob vyučovania technické zabezpečenie a finančné prostriedky (kamera, mikrofón, možno aj notebook) a myslím, že to platí pre všetky typy vzdelávania. Ak si rozdelíme žiakov a študentov do takýchto kategórií, vieme určiť, že maturitné ročníky, posledný ročník základnej školy a možno aj bakalári to majú teraz ťažké. Každý deň sa niečo môže zmeniť a nemyslím si, že títo žiaci už nemajú dosť starostí s učením, prípravou. Naopak niektorým žiakom sa to môže zdať super (snáď len nízkemu počtu). Môžu sa hrať pod stolom a nikto si to nemusí všimnúť, lebo je doma. A to pre daných žiakov nie je dobré. Online vyučovanie má aj svoje plusy: nemusíme ráno vstávať, môžeme sa vyhovoriť na pripojenie, atď... Zato mínusy sa iba hrnú z rukáva učiteľom: horšia komunikácia, slabší dozor, polovičná efektivita ako v škole, aj keď sa snažia urobiť maximum a latku dvihnúť čo najvyššie.

        Takže môj osobný názor je, že sa treba učiť, nehrať sa nenápadne počas hodiny, lebo sa to žiakovi vráti, doučovať sa doma a pod. A popravde, občas sú z toho aj učitelia unavení a už ich to nebaví. Vždy sa všetko mení a tak. Takže, ak by som to mal zhrnúť: pohľad žiaka na online vyučovanie je dobré, až možno na výnimky a nás, ktorí sme v posledných ročníkoch. No budeme to musieť zvládnuť. Snáď sa dostaneme do školy čo najskôr.