Nezmenili ste názor?

23.01.2021 21:51
Zo školy

Autor : Bianka Červená, ZŠ Rozmarínová, Komárno

Späť na úvod

Nezmenili ste názor?

pokračovanie článku Čo si myslíte vy?


Pre niekoho dobré, pre niekoho zlé. Po prázdninách sme mali možnosť sadnúť si naspäť do lavíc. Aj keď rúška neboli práve vítaným "doplnkom", myslím si, že všetci sme boli aspoň trochu radi, že sme naspäť. Ani to netrvalo dlho a stredné školy sa museli vrátiť na dištančnú formu vyučovania. Ani nie 2 týždne potom sa vrátili za "domáce lavice" aj deti z 2. stupňa.

Aj napriek tomu, že teraz nemáme veľa možností stretnúť sa, podarilo sa mi vyspovedať pár učiteľov.

V predchádzajúcom článku - Čo si myslíte vy? (https://www.studentskycasopis.sk/clanok/3370/co-si-myslite-vy/nám povedali svoje názory pani učiteľka slovenského jazyka a literatúry a pani učiteľka anglického jazyka. Ďalším učiteľom bude pán učiteľ biológie a chémie.


Ako vnímate dištančné vzdelávanie?


Už z minulého roka si veziem spomienku, že dištančné vzdelávanie je veľmi zlé, preto som si vážil, keď sme v septembri nastúpili do školy a mohli sme „riadne“ učiť. Dúfal som, že nám to vydrží čo najdlhšie a veľmi som sa obával opätovného dištančného učenia. Čo čert nechcel, vhupli sme do neho pomerne rýchlo. Keď však porovnám súčasné dištančné vzdelávanie s tým minuloročným, myslím si, že sme si to veľmi dobre nastavili. Som pyšný na to, že Rozmarínka vytvorila deťom a učiteľom systém a že sme hneď od prvého dňa vedeli, čo očakávať. Páči sa mi, že žiaci majú svoj rozvrh a môžeme byť s vami pravidelne na online hodinách.


Ako sa vám učí biológia a chémia na diaľku?


Biológia aj chémia sú prírodovedné predmety, ktoré si často vyžadujú množstvo pomôcok alebo pokusy. Takto dištančne je to oveľa náročnejšie, no nie nemožné. Veľa pomôcok, ktoré mám bežne v škole po ruke, teraz nemôžem použiť, naopak v domácnosti objavujem predmety, ktoré som ani netušil, že by mohli slúžiť ako pomôcka. (pohár na víno🙂)


Ako riešite „hravé“ učenie – pokusy, experimenty?


Áno, toto je asi to najťažšie na celom dištančnom vzdelávaní. Som učiteľ, ktorý veľmi rád zavádza do hodín zaujímavé, nové prvky, a to je v dištančnom vyučovaní oveľa ťažšie. Po skúsenostiach z minuloročného dištančného vzdelávania som sa však nevzdal. Rozhodol som sa, že vymyslím také experimenty, ktoré si môžu robiť žiaci doma. A tak ôsmaci sadili rastlinu, ktorú mesiac pozorovali, skúmali, ako rastie a následne mi z toho poslali záznam, deviataci na biológii porovnávali kryštalizáciu soli a cukru. Ich úlohou bolo zistiť, kde sa skôr vytvoria kryštály, ktorá látka ich bude mať väčšie, či pravidelnejšie. Chcem ich pochváliť, pretože som od nich dostával veľmi dobre spracované údaje. Šiestaci zdokumentovali deň so svojím domácim zvieraťom. Venujeme sa aj pokusom. Napríklad siedmaci doma filtrovali. Prehrabali domácnosť a vybrali 3 pomôcky, ktoré by mohli slúžiť ako filter. Filtrovali sme cez silonky, vreckovky, sitká, no proste všetko možné. Deviataci sa zahrali na detektívov a pripravovali roztoky s presnou koncentráciou. To, že aj online hodiny môžu byť zábavné, by potvrdili siedmaci. Ako správny učiteľ som im na hodine chcel zadanú úlohu demonštrovať, avšak pokus som si pred hodinou nevyskúšal a sypaný čaj, ktorý som mal prefiltrovať, skončil rozliaty na mojom pracovnom stole. 🙂 Aspoň bola zábava!


Aké plusy a mínusy vidíte v dištančnom vzdelávaní?


Medzi plusy by som jednoznačne zaradil to, že nemusím dozorovať a môžem dlhšie spať. 🙂 A teraz bez srandy. Medzi hlavné pozitíva dištančného vzdelávania určite patrí fakt, že sa vieme ako učitelia individuálne venovať žiakom. Prácu každého žiaka nielen ohodnotíme, ale aj slovne analyzujeme. Viem, že to často trvá (aspoň mne 🙂)kým ju žiaci dostanú, pretože je to náročnejšie, no ja verím, že to stojí za to! Medzi mínusy určite nedostatočný kontakt s vami. Je to veľmi demotivujúce, keď si pripravím hodinu, naozaj sa snažím a žiaci učivo cez počítač nepochopia. Pre učiteľa je neschopnosť pomôcť veľmi náročné.


Čo vám vyhovuje viac?


Jednoznačne riadne vyučovanie v mojich odborných učebniach, ktoré teraz žiaľ zívajú prázdnotou. 🙁



Na záver (a v neposlednom rade) by som s vami rada podelila aj s mojîm názorom😉

Ako vnímam dištančné vyučovanie? Aké plusy a mínusy má?


Dištančné vyučovanie ma naučilo veľa vecí - vedieť si zorganizovať deň, byť samostatná a taktiež aj veľa technologických vecí. Má veľa negatívnych stránok, ale nesmieme zabudnúť ani na pozitíva😁.  Začnem negatívami. Dištančné vyučovanie nenahradí prezenčnú formu vyučovania, taktiež sa nemôžme cez prestávky rozprávať s kamarátmi. Pozitíva. Veľa naučí😊, keby sme boli v škole a niečo si zabudnem, dostanem zápis, takto si to rýchlo doma nájdem🤣.


Aké rozdiely vidím medzi prvým a druhým dištančným vzdelávaním?


V prvej dištančnej výučbe som veľakrát cítila, že je to ťažké (hlavne po psychickej stránke) - nebola som s kamarátmi, musela som sa učiť sama. Systém prvého dištančného vyučovania nebol až taký prehľadný. Väčšinou sme na hodine dostali kopu úloh, ktorú sme vypracovali do ďalšej hodiny (najčastejšie boli hodiny raz týždenne). Pred druhou dištančnou výučbou sme dostali rozvrhy. Odvtedy ideme podľa nich. Taktiež máme podobný systém ako v škole - máme hodinu, kde nám učiteľ vysvetlí učivo a potom dostaneme domácu úlohu, ktorú vypracujeme (už ich nie je tak veľa🤣)


Čo mi vyhovuje viac a prečo?


Povedať pravdu dištančné vyučovanie mi vyhovuje, pokiaľ ma nezačne bolieť hlava, lebo sa veľa pozerám do počítača🤣. Určite je vyučovanie v škole lepšie pre naša vzdelanie, ale veľmi som si na túto formu zvykla. Testy píšeme, ako aj v škole. Čo ma veľmi prekvapilo bolo, že prvú písomku sme dostali 2. deň dištančného vzdelávania na 1. hodine predmetu🤭.


Som s kamarátmi v kontakte aj napriek tomu, že sa nemôžme osobne stretnúť?


S kamarátmi som bola a stále som v kontakte. Pomáhame si s domácimi úlohami či sa len tak rozprávame. Keďže som mala viac voľného času, rozhodla som sa pripojiť na PenPal, kde som si našla nové kamarátky. Nikdy som si nemyslela, že aj kamaráti, ktorí od seba žijú tak ďaleko, môžu mať dobrý kamarátsky vzťah.🤗



Páči sa ti článok? Prečítaj si ich viac😃

Sleduj nás na Instagrame (pripravujeme veľa noviniek): https://www.instagram.com/_.rozovinky._/

Sleduj nás na Facebooku: https://www.facebook.com/rozovinky