Medzinárodný deň čaju

10.12.2020 18:40
Zo školy

Autor : Martina Sabolová, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Sychravá jeseň a blížiaca sa zima si priam pýtajú šálku teplého čaju. Možno tak spravíte v utorok 15. decembra 2020, kedy celý svet oslavuje medzinárodný deň čaju. Či už obľubujete zelený, biely, čierny, ovocný alebo bylinkový, jedno je isté. Zásob dobrého čaju nikdy nie je dosť.

Ľudia na celom svete spomedzi všetkých nápojov azda najčastejšie pijú práve čaj. Najväčšími konzumentami čaju na svete sú číňania a iránci. Známe čínske príslovie hovorí pravdu – mať doma dobrý čaj sa vždy vyplatí. A tak sa zamerajte na kvalitný a chutný čaj. Aj pri čaji platí, že to, čo pijeme, ovplyvňuje naše telo a zdravie rovnako ako jedlo.

Už pred tisíckami rokov sa v starej Číne, odkiaľ tento nápoj pochádza, veľmi cenil a ľudia verili, že má uzdravujúce schopnosti. Napriek tomu, že všetky čaje pochádzajú z rovnakej rastliny – čajovníka čínskeho, rozoznávame nespočetné množstvo druhov na základe spracovania a zloženia.

Rozlišujeme čierne, zelené, biele čaje a oolongy. Odlišujú sa procesom spracovania a dĺžkou oxidácie čajových lístkov.

Čierny čaj je vysokooxidovaný, zatiaľ čo zelený čaj je bez oxidácie a je spracovaný ihneď po zbere.

Zelený čaj pôsobí blahodárne v ľudskom organizme, nakoľko upravuje vysoký krvný tlak, zabraňuje kôrnateniu tepien a odburáva cholesterol v krvi. Jeho pravidelné pitie spomaľuje degeneráciu buniek, čím odďaľuje starnutie, je vhodný aj ako prevencia proti rakovine.

Oolongy tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou.

Biely čaj sa vyrába iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov. Biely čaj je produkovaný a dovážaný z Číny a Srí Lanky.

Ovocný čaj, vlastne ani nie je čaj v pravom slova zmysle. Jedná sa o súbor sušených komponentov – jablko, ibištek, hrozienka, šípky. Ovocné čaje vznikajú aromatizovaním, čo je vlastne pridávanie rôznych aromatických látok, čím vzniká nepreberné množstvo chutí.

Čaj z maté je považovaný za účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti, utlmuje pocit hladu. Pravidelné popíjanie maté pôsobí komplexne na celý organizmus omladzujúcim efektom.

Možno sme vás týmto príspevkom inšpirovali a dnes si pripravíte a dáte spolu s nami dúšok tohto lahodného a zdravého moku.

AUTOR PRÍSPEVKU: cukrárky II. ročníka

Fotogaléria k článku