Burza kníh

10.05.2019 22:38
Zo školy

Autor : Zuzana Marková, ZŠ J.A.Komenského, Sereď

Späť na úvod

      Marec - mesiac knihy si pripomíname už niekoľko desaťročí. Na našej škole, Základnej škole Jana Amosa Komenského v Seredi,  sa počas niekoľkých marcových dní konala burza kníh.

      Išlo o knihy, o ktoré sa už nejavil záujem v školskej knižnici, alebo boli dlhé roky len niekde nechtiac skryté pred očami všetkých. Našli sa tu knižky z beletrie,  učebnice i slovníky. Bolo z čoho vyberať. A to aj využili žiaci, ktorí sa tam prišli pozrieť buď sami, alebo s p. učiteľkou. 

      Tých najmenších potešil Osmijanko, starší si medzi kopami kníh našli staré dobré verneovky, Karla Maya, ale aj diela, ktoré by staršia generácia  poznala ako povinné čítanie. Myslitelia objavili slovníky a rôzne poučné encyklopédie. Jednoducho, každý si našiel to svoje. 

       Výhodou bola aj nízka cena týchto veľkých pokladov. Žiaci vhadzovali do pokladničky drobné mince - 10-, 20-, 50-centové alebo rovné euro. 

       Bol to skvelý nápad usporiadať túto burzu kníh. Veľa z nich sa pokúpilo, našlo si svoje nové miesto niekde v izbe na poličke. Budú odovzdávať svoje  posolstvá mladým ľuďom zväčša o živote v minulosti. Niektorí ľudia si myslia, že staré knihy sú staromódne a nudné, ale opak je pravdou. Čím je kniha staršia, tým je predsa hodnotnejšia. O slová, myšlienky, nové poznatky, živote bez internetu, o... 

       Žiaľ, z kníh z burzy zostalo  niekoľko smutných kôpok. Ležia niekde na zemi a čakajú na svoj ďalší osud. Čo sa s nimi stane, nikto nevie...