Deň zeme

16.05.2020 13:25
Zo školy

Autor : Viera Helbichová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

22. apríl je medzinárodne uznávaným Dňom Zeme. Napriek tomu, že nemôžeme byť dnes všetci spolu v škole a zúčastniť sa veľkého programu, ktorý pre vás všetkých k tomuto dňu chystali žiaci deviateho ročníka – členovia DofE už od októbra, chceli by sme aspoň takouto formou pripomenúť dôležitosť ochrany životného prostredia.

Planétka Zem je výnimočná. Je to náš jediný domov, a preto by sme si ju mali chrániť najlepšie ako vieme. Ponúka nám mnoho krás, mnoho priestoru pre nádherný život. Ponúka nám miesto, kde sa môžeme stretávať s ľuďmi, ktorých máme radi, kde si môžeme vychutnávať šťastie so svojou rodinou, venovať sa svojim záľubám, zbierať krásne momenty vo svojom živote…

Práve teraz si môžeme viac ako inokedy uvedomiť, že sa to, čo sa deje okolo nás, týka všetkých. Je jedno, či sme žiaci základnej školy alebo niekoľko rokov pracujúci dospeláci. Každý z nás má možnosť prispieť aspoň maličkými krokmi ku ochrane životného prostredia. Poďme teda spoločne kúsok po kúsku chrániť našu planétu. Šetrime vodou či elektrinou, nevytvárajme zbytočný odpad snahou nakupovať si veľa a zbytočných vecí, trieďme odpad, auto nechajme odpočívať a vytiahnime bicykel alebo sa prejdime pešo, vyhoďme obal z cukríkov do koša, nie na zem, správajme sa úctivo k zvieratkám a rastlinkám i k sebe navzájom. Spoločne dokážeme urobiť naozaj veľa.