Recitujem pre radosť

08.04.2019 14:45
Zo školy

Autor : Tomáš Kováčik, ZŠ Tríbečská, Topoľčany

Späť na úvod

Čo je to Hviezdoslavov Kubín?

Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Súťaž má viaceré kolá, a to školské kolo, obvodné kolo, okresné kolo, krajské kolo a celoslovenské kolo. Každé kolo má 3. kategórie: I. kategória žiaci 2. – 4. roč./ II. kategória žiaci 5. – 6. roč. / III. kategória žiaci 7. – 9. roč.

Školské kolo sa konalo 11. marca v 6. A triede na 3. poschodí. Zorganizovala to pani učiteľka Rastislava Macková. V porote boli pán učiteľ Kováčik a pani učiteľky Macková, Červeňanská a Rybanská. Každý súťažiaci mal veľkú konkurenciu. Napokon porota rozhodla, že do obvodného kola postúpia recitátori Adrián Mihálik, Nina Bočkajová, Patrik Mierny, Hana Koncová, Laura Drábiková a Natália Gieciová. Do okresného kola priamo postúpila Nela Kupcová, lebo sa minulý rok zúčastnila krajského kola.

Obvodné kolo sa konalo 19. marca v Tribečskom osvetovom stredisku. Z našej školy som z neho  do okresného kola postúpila ja a Natália Gieciová.

Veľká skúsenosť...

Bola som dosť vystrašená, ale zároveň potešená. Pani učiteľka Macková pomáhala mne aj Natálke Gieciovej, ktorým by so chcela srdečne poďakovať. Pomaly sa učím, ako na to. Vypracovať sa, no... nepovedala by som, že som profesionálna recitátorka, pretože to vôbec nie som. Ešte ma toho veľa čaká, ale vypracovať sa na túto úroveň ako som teraz bolo veľmi ťažké. Pomáhala mi pani učiteľka a veľa ľudí ma podporovalo. Aby som sa tam dostala, potrebovala som tréning, a tak si ma zobrala na starosť pani učiteľka Macková a urobila zo mňa toho, kým teraz v prednese som.

Poďakovanie

Ďakujem veľmi pani učiteľke Mackovej za ochotu a trpezlivosť so mnou, a hlavne za to, že to so mnou vydržala. Budem sa naďalej snažiť. Taktiež by som sa chcela poďakovať určitým ľuďom, ktorými sú Christina Chovancová (za podporu) a tiež Natálkinej Gieciovej rodine (za podporu).

V týchto dňoch sa už tešíme na okresné kolo, ktoré sa koná 17. apríla v koncertnej sále Mestského úradu Topoľčany. Držte nám palce!

Hana Koncová, 6. A