Červená čiapočka

13.03.2020 10:54
Zo školy

Autor : Natália Šonová 6. trieda, ZŠ s MŠ Šintava

Späť na úvod

Červená čiapočka trochu inak

alebo

Ako zachránila SMS-ka Červenej čiapočke i jej babičke život


Milé deti! Asi poznáte rozprávku o Červenej čiapočke. Že si ju už nepamätáte? Tak vám ju pripomeniem. Počúvajte ...

Jedného dňa mamička povedala Červenej čiapočke, aby išla babičke odniesť jedlo. Prísne jej nakazovala, aby sa s nikým cudzím, koho nepozná, nerozprávala. Ako tak išla a stretla vlka. Vlk sa jej pýtal : „ Kam ideš, dievčatko?“ Ona odpovedala, že ide k babičke, lebo je chorá. Vlk jej na to: „ Choď jej nazbierať ešte aj kvety, babička sa poteší!“ Červená čiapočka ho poslúchla a išla nazbierať babičke kvety. Vlk zatiaľ došiel k babičke a zjedol ju. A ďalej to už určite poznáte: Červená čiapočka prišla k babičke a vlk zjedol aj ju. Potom išiel okolo horár a začul zvuky. Prišiel dnu a zbadal tam vlka ako chrápal s veľkým bruchom. Rozrezal mu ho a babička s Červenou čiapočkou vyskočili, vlkovi dali do brucha kamene z potoka a zašili ho. Schovali sa za stromom, vlk sa išiel napiť a spadol do studne. Babička, horár, Červená čiapočka a mamička odvtedy žili šťastne, až kým nepomreli. Tak takto to bolo v rozprávke, ktorú poznáte. Ale ... v našej rozprávke to bude trochu inak. Počúvajte ...

Takže keď vlk prišiel k babičke a chcel ju zjesť, babička rýchlo napísala SMS-ku horárovi. Horár sa k nej hneď poponáhľal  a keď ho vlk zočil, zobral laby na plecia a už ho nebolo - od strachu ušiel. Babička sa prezliekla za babičko-vlka, ľahla si do postele a čakala vnučku. O chvíľu prišla Červená čiapočka a pýta sa babičko-vlka: „Babička, prečo máš také veľké oči? Babičko-vlk odpovedá: „ Aby som ťa dobre videla!“ „A prečo máš také veľké uši?“ „Aby som ťa dobre počula!“ „A prečo máš také veľké ústa?“ „Aby som ťa mohla zjesť!!!“ skríkol babičko-vlk na Červenú čiapočku a vyskočil z postele. Červená čiapočka sa najprv poriadne preľakla, no potom spoznala babičku, obidve sa začali hlasno smiať a vyrozprávali si všetko, čo sa udialo. Babička zdôrazňovala vnučke, že má poslúchať mamu a nerozprávať sa s nikým, koho dobre nepozná. Vysvetlila jej, čo všetko sa mohlo stať, keby horár nedostal SMS-ku a neprišiel včas.

Aj vy, milé deti, si dávajte pozor na to, s kým sa rozprávate a komu čo poviete. Nielen v rozprávkovom lese, ale aj v bežnom živote môžete doplatiť na svoju dôverčivosť. Buďte ostražité pred cudzími ľuďmi, ktorých nepoznáte! Môžu vašu úprimnosť zneužiť!