Informácie na úteku

24.01.2020 07:51
Zo školy

Autor : Ema Mydlárová, ZŠ s MŠ Tulčík

Späť na úvod

Informácie na úteku

Určite ste už zažili pocit, keď ste sa učili, ale do hlavy ste nedostali nič, aj keď ste pedagógom v škole tvrdili, že ste sa učili veľmi dlho. Ak ste z toho  zúfalí,  tu je pár informácií, o tom ako na to a prečo sa to vlastne deje.

Jedným z dôvodov môže byť, že tomu jednoducho nerozumiete. Pozeráte na to ako teľa na vráta a nevie si zapamätať ani názov látky, ktorú sa učíte. Preto by ste sa pedagógov mali  čo najviac pýtať, aj keď máte pocit, že sa tým strápnite. Nie je to pravda. To, že to nechápete, nemusí hneď znamenať, že ste menej inteligentný ako ostatní. V skratke vás tento predmet baviť nemusí. Tu sa dostávame k ďalšiemu problému. Váš mozog si myslí, že to do života pre vás nie je potrebné a tak si to odmieta zapamätať. Ďalšou možnosťou je, že váš mozog je „preťažený“ a neviete sa na to sústrediť. Tak sa teda poďme pozrieť na to, ako si najlepšie môžete zapamätať informácie, ktoré po vás žiada pedagóg.

Keď sa idete učiť, mali by ste vyvetrať. Váš mozog potom dostane viac kyslíku a bude sa mu premýšľať lepšie. Pritom ako sa učíte, môžete počúvať hudbu alebo sa prechádzať. Ako je vám lepšie. Ak máte lepšiu pamäť na obrázky, bude viac než dobré, nakresliť alebo si nejaké obrázky vytlačiť, poprípade by ste si mohli spraviť nejaké nápovedy. Príliš dlhé vety, nie sú najlepšie. Mali by ste si ich zapamätať čo najviac a jednoducho. Taktiež by si ste si to mohli vyskúšať prakticky (pokiaľ neohrozuje vaše zdravie). To, že viete, ako sa poznatky odzrkadľujú v reálnom živote, vám tiež dostatočne pomôže. A ako posledné, mali by ste sa aj vyskúšať. Poproste o to rodinu alebo kamarátov, ktorí vás z toho vyskúšajú a povedia vám, čo by ste mali ešte doladiť.