Návšteva Európskeho parlamentu

24.01.2020 10:05
Zo školy

Autor : Adriána Cehelská, Súkr. spojená škola European Englisch School, Solivarská, Prešov

Späť na úvod

Študenti piateho ročníka a seminaristi z občianskej náuky z nášho gymnázia dostali úžasnú príležitosť, ako sa naučiť niečo nové a spoznať ďalšie krásne európske mesto- Brusel. Na výlet odchádzali vo večerných hodinách v nedeľu 7. decembra. Už vtedy bolo vďaka skvelej atmosfére v autobuse jasné, že tento výlet bude skvelý a nezabudnuteľný. Spolu s nami šli za dobrodružstvom vďaka pozvaniu slovenského poslanca Martina Hojsíka aj žiaci z Budmeríc.

Aj keď sme do Bruselu docestovali až v pondelok poobede, všetko to stálo za to, pretože počas cesty sme zastavili v Rakúsku, Nemecku, Luxembursku, až nakoniec v Belgicku, kde poniektorí boli úplne prvýkrát. Ubytovali sme sa v krásnom hoteli takmer v centre nádherného Bruselu, takže sme aj počas prechádzky na večeru mohli obdivovať historické aj moderné krásy mesta.

Program v utorok bol nabitý. Navštívili sme múzeum House of European History, kde sme sa naučili nové zaujímavé fakty z histórie, zahrali si hry, ale pozreli sme sa aj na budúcnosť Európy vďaka interaktívnosti celého múzea. Mali sme tiež možnosť navštíviť reštauráciu priamo v budove Európskeho parlamentu. Potom prišla snáď najzaujímavejšia časť výletu- prezentácia parlamentu a poslancov a neskôr diskusia s pánom Hojsíkom a pánom Michalom Šimečkom, ktorí sú poslancami v Európskom parlamente za Slovensko. Najprv sa nám predstavili a potom sme sa ich mohli pýtať rôzne otázky, na ktoré nám veľmi ochotne a naozaj zaujímavo odpovedali. Nejedného z nás navnadili na myšlienky, aké by to bolo super, keby sme aj my mohli byť a pracovať v Európskom parlamente. Pozreli sme sa, ako vyzerá miestnosť, kde prebiehajú rôzne rokovania a niektorí žiaci dokonca dostali možnosť zákulisnej prehliadky parlamentu. Potom sme si pozreli návštevnícke centrum Parlamentarium, kde sme si vďaka množstvu ponúkaných aktivít mohli vyskúšať aj digitálne hlasovanie v parlamente. Tento deň plný úžasných zážitkov sme ukončili večerou s naším europoslancom v krásnej reštaurácii s výhľadom na rozprávkové námestie Grand-Place.

V stredu sme mali celé dopoludnie venované voľnému spoznávaniu Bruselu, mohli sme sa prechádzať po meste aj nakupovať. Okolo obeda sme už vyrážali na cestu domov s pocitom, že sme zažili veľa krásneho a určite by sme sa do Bruselu a Európskeho parlamentu ešte chceli vrátiť. Domov sme dorazili vo štvrtok okolo obeda, ale už teraz sme pripravení ísť späť. V takom krásnom meste je vždy čo obdivovať a objavovať. Sme veľmi vďační pánovi riaditeľovi, pánovi učiteľovi a pani učiteľkám za celý krásny výlet, na ktorý budeme všetci veľmi radi spomínať.