Vianoce na škole

19.12.2019 11:10
Zo školy

Autor : Sofia Čontofalská, ZŠ s MŠ Šarišské Bohdanovce

Späť na úvod

Dňa 24.12 oslavujeme Vianoce.

Vianoce sú sviatky pokoja, lásky, radosti. Na Štedrý deň sa pripravujeme štyrmi adventnými nedeľami. Rodičia zastupujú Ježiška tak, že pred Štedrou večerou dajú pod stromček darčeky. Každá rodina má svoje tradície. Určite ich máte aj vy. My máme napríklad taký zvyk, že dva dni pred Štedrým dňom ozdobujeme stromček.

Ako oslavujeme Vianoce my doma?

Od rána si varíme jedlo na Štedrú večeru. Pred večerou sa ideme obliecť do niečoho slávnostného. Pred šiestou hodinou večer sa všetci stretneme v jednej miestnosti. Keď hodiny odbijú 6.00, začneme sa modliť. Po modlitbe večeriame. Naším zvykom je, že pred hlavným jedlom si dáme oblátku. Po večeri si každý rozbalí svoje darčeky. Po tom všetkom sa rozprávame a čakáme na večernú omšu.

Ako slávia Vianoce naši susedia?

Tri alebo štyri dni pred Vianocami pečú koláče, prípadne si ich objednajú. Dva dni pred samotnými sviatkami zvyknú ozdobovať dom. Štedrú večeru prežívajú rovnako ako my.

A ako to bolo kedysi?

V minulosti oslavovali Vianoce inak. Na Štedrý deň ľudia vstali zavčas rána a išli sa rýchlo obuť, pretože v ten deň sa nesmelo stúpiť bosou nohou na zem. Ženy od skorého rána varili, piekli, koláče totiž mali vyjsť z pece už za úsvitu. V ten deň sa vôbec nejedlo mäso ani nič, čo patrilo až na štedrovečerný stôl. Ľudia sa vyhýbali plaču či kriku, pretože si mysleli, že sa to počas celého roka bude opakovať. Snažili sa byť k sebe milší.

Tradície:

–  pod obrus sa dávali šupiny z kapra alebo peniaze

– gazdiná namočila do medu strúčik cesnaku a urobila krížik na čelo manželovi a deťom

– gazda rozkrojil najkrajšie jablko a dal každému po kúsku, čo znamenalo, že rodinu tvorí každý člen ako kúsky tvoria celé jablko

– na slávnostnom stole boli oblátky, med, cesnak aj jablko, ktoré sa vždy rozkrojilo priečne na polovicu. Ak sa vytvorila hviezda, znamenalo to šťastie, zdravie. Ale ak sa vytvoril krížik, rodinu mala navštíviť choroba alebo dokonca aj smrť.

     Aj keď dnešné Vianoce sú neraz o komercii, o darčekoch a vonkajšom pozlátku, ich zmysel ostáva rovnaký – každý rok sa na príchod Božieho dieťaťa tešíme zas a znova.

POKOJNÉ A POŽEHNANÉ SVIATKY!

Fotogaléria k článku