Vianočné nakupovanie inak

18.12.2019 09:18
Zo školy

Autor : Lenka Krajčíková, ZŠ Mariánska, Prievidza

Späť na úvod

Človek je zvláštny tvor. Chcel by stále niečo nové podnikať, spoznávať, je zvedavý.

No na druhej strane je asi najšťastnejší, keď sú veci tam, kde majú byť, keď je deň v práci či škole bez problémov, keď všetko beží v zabehnutých koľajách.

Asi najkrajším príkladom stereotypu nášho života, ktorý máme radi a nedáme naň dopustiť, sú tradície. Nuž a tie vianočné zvlášť. Samozrejme k nim patrí nakupovanie, ktoré sa v dnešnej dobe dostalo do obludných rozmerov.

Na našej základnej škole sme ho však poňali inak a tradícia vianočných trhov je už u nás zabývaná. Deti s pani učiteľkami vyrábajú vlastnoručne ozdoby, pohľadnice a množstvo iných vecí, ktoré potom krásne naaranžujú do svojich stánkov, teda na lavice:) vyzdobené čečinou.

Pani kuchárky uvaria punč, upečú koláčik a krásne popoludnie sa môže začať.

Rodičov privítal milý program a lákali prekrásne drobnosti. Nikto nebol nervózny, nikto sa nestrkal a každý mal na tvári úsmev od začiatku až do konca. Ceny boli primerané a rodičia štedrí. Vedia totiž, že všetky peniažky, ktoré sa vyzbierali, poputujú do školskej kasy a vrátia sa zas ich deťom v podobe rôznych odmien, kníh a pomôcok.

Že k tradícii Vianoc patrí nakupovanie? Nuž veru áno, ale keby bolo len takéto, bolo by obdobie pred Vianocami určite pokojnejšie.