Zbieranie plastových vrchnákov ... alebo: všetko zlé je na niečo dobré

09.12.2019 20:11
Zo školy

Autor : Ivka Jakubíková, ZŠ Hlavná, Družstevná pri Hornáde

Späť na úvod

 Ako ste si mohli všimnúť, teraz je „v móde“ zbierať plastové vrchnáčiky pre dievčatko ležiace na onkológii, pre nejakého pacienta na drahý zákrok, ale aj pre rôzne spolky, združenia či zvieratá v núdzi. Mnohí z vás nevedia, prečo a ako im to môže pomôcť. Veď je to len malý kúsok plastu, o ktorom nás navyše všade učia, aký je zlý...

Plastové vrchnáky pochádzajú z PET fliaš z rôznych sladených či nesladených nápojov, olejov alebo tetrapakov (mlieko, džúsy...). Vyrábajú z veľmi kvalitného tvrdého plastu a sú recyklovateľné. Recyklovaním môžu pomôcť nielen z ekologického, ale aj ekonomického hľadiska. Ide o drahšiu surovinu ako je bežný plast, jej výkupná cena je vyššia. Tá sa samozrejme mení v závislosti od druhu vrchnákov, vykupujúcej firmy či podľa toho, aký je dopyt a ponuka. V priemere ale charitatívna organizácia za jednu tonu vrchnákov získa okolo 200 eur. Nie je to veľa. Ale je to stále lepšie ako hádzať všetko do jedného kontajnera a potom s tým rovno do spaľovne.

Každý môže pomôcť. Stačí tak málo. Len tri kroky: Zaobstarať si nádobu alebo vedierko na vrchnáky, odstrániť vrchnáčik pred vyhodením plastovej fľaše a rozšíriť informáciu. Je to veľmi jednoduché. Taká maličkosť a niekomu to môže veľmi výrazne zlepšiť kvalitu života či život zachrániť. Keď neviete pomôcť na dobrú vec peniazmi, jednoducho nazbierajte plastové vrchnáčiky a odovzdajte ich napríklad u nás do školy, respektíve na zberné miesto, kde sa zbierka koná. Môžete si taktiež sami určiť pre akú rodinu, pacienta alebo nadáciu zbierate a odovzdať ich práve týmto organizáciám. Naša škola tieto vrchnáčiky zbiera pre košické útulky. Spolupracujeme so skupinou na Facebooku - Zber vrchnáčikov pre zvieratká KOŠICE. Tí spravodlivo peniaze za vrchnáky rozdeľujú medzi organizácie: Malá farma, Záchranná stanica Animal, Prvá pomoc zvieratá na ulici – Psy ulice, UVP – Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov. Ak nemáte možnosť vrchnáky zbierať vo svojej domácnosti, informáciu rozšírte svojim najbližším alebo jednoducho zdieľajte informáciu na sociálnych sieťach v pohodlí domova. Aj takáto maličkosť vám môže spraviť radosť či potešiť svedomie. Táto recyklovateľná surovina vyrobená na uzatváranie fliaš a škatúľ, dokáže veľmi pomôcť aj napriek tomu, že je tvorená z plastu, ktorého sa chceme naopak zbaviť.